31 December 2010

Langit Terakhir 2010

In A Place I Didn't Belong, Among People I Never Knew

Aku ingat pertama kali aku kemari. Dengan pacuan satu roda, mencari tempat aku akan berkhidmat yang tempohnya aku tak jangka berakhir hari ini. Cepat masa berlari. Pejam celik, kurang 5 bulan, dah tiga tahun. Tiga tahun tak lama bagi yang meninggalkan. Tapi bagi yang ditinggalkan, 3 bulan rasa macam tiga puluh tahun. Tapi adat la. Bertemu akan ada berpisah. 2011 meninggalkan 2010. Dan aku, meninggalkan semua yang pahit, buruk, teruk di sini.

Apabila seseorang itu jatuh, ia perlu dokongan untuk bangun dan berjalan. Aku pasti setiap dari kita pernah jatuh. Tapi ada harinya kita perlu bangun sendiri tanpa sokongan. Ramai dari kita begitu kan. Kerana kita telah masuk dalam zaman ‘nafsi nafsi’. Dia panas dia kipas, aku panas aku yang kipas. Jujurnya, di sini aku hanya ada 2 orang kawan yang ‘kawan’. Seorang tukang masak dan seorang chief clerk. Yang boleh –tak banyak sikit- di letakkan pengharapan. Seorang kerani memangku jawatan pengarah Hong Leong Bank cawangan Johor Bahru -boleh diharap untuk memberi idea-idea lucu dan merosakkan- itu aku letakkan sebagai rizab.

"There are certain things about you that annoying that other people might not been tolerate of..."

Oh, menyebut tentang jujur, aku ada pengertian baru tentang jujur. Jujur biar bertempat. Terlalu jujur kita tertindas. Jujur dengan orang tak jujur kita akan mengalami hipertensi. Dan hipertensi penyebab utama sakit jantung. Aku orang yang kurang makan dan kurang kolesterol. Tapi aku berisiko itu kerana hipertensi. Sebenarnya aku sendiri tak tahu itu adalah penyakit. Sehingga aku diterangkan tentangnya. Itu bermakna hipertensi telah memamah tubuh aku hampir lebih setahun di sini. Sebenarnya itu diet terbaik untuk sentiasa kekal ramping. Tak perlu bersenam, berpeluh dan masam 30minit setiap hari. Cuma perlu satu pinggan kerisauan dan secawan kesedihan untuk kelihatan jelita.

Raman A/L Muniandi

Raman adalah orang India yang aku rasa lebih Melayu dari Melayu. Sebab dia dah hidup berasimilasi dengan orang Melayu sejak tahun 1950-an. Banyak benda dia ajar aku. Dan salah satu yang betul-betul berkesan dalam hati “Jangan cerita tak baik bini kita (orang kita sayang) dengan siapa-siapa. Itu bini kita tau”. Walaupun kata-kata tu tak dapat aku aplikasi dalam hidup sehari-hari, tapi maksudnya aku faham. Raman marah betul bila aku cakap nak pindah. Aku kata aku sayang Masai. “Kalau sayang kenapa nak tinggalkan kita” katanya. Aku tak ada jawapan tu. Mungkin SJKC Masai akan dapat pengganti lebih baik dari aku. Hey, ini tempat aku mula merasai alam pekerjaan. Tempat aku dapat ramai kenalan. Mesti aku rasa sayang.

Pencapaian

Tahun 2010 aku ada 3 azam. Dan ketiga-tiga azam itu tak tercapai. Tahniah.. Walau bagaimanapun aku achieved 5 benda yang tak termasuk dalam list azam. Aku berhenti 3 habitat yang tak mendatangkan manafaat pada diri dan alam sejagat. Aku dah tak membuat peleburan atas 3 syarikat multinational ini. Philip Morris, Big Bundle dan Celcom. Walaupun baru 6 bulan, tapi aku dah rasa kesan pada diri. Semua ini bermula bukan kerana kesedaran diri sendiri, tapi lebih kepada ‘dah terantuk baru nak pasang pelita’. Rasa bersyukur, kerana masih diberi ingat, supaya tak terus-terusan tersesat. Teringat satu pesan orang tua. “D**a ada tiga peringkat. Pertama rasa bersalah. Kedua rasa sedap. Dan ketiga akan berusaha membenarkan”.

Masih dalam tajuk achievement . Tahun terakhir aku di sini, aku dianugerahkan ‘satu benda’. Satu benda yang kita rasa bersalah nak terima tapi kalau tolak orang kata kita yek-yek je. Tapi orang dah nak bagi, kita baham buat tak paham. Mungkin itu cara majikan kita show appreciation pada kerja kita. Mungkin ini telah menjadi budaya orang Malaysia. Tak kira bangsa. Penghargaan biasanya diberi setelah penerimanya tiada. Nak bagi gelaran, pangkat, penghargaan bila kita dah masuk kubur. Bezanya aku belum mati, baru nak angkat kaki.

Apapun,
Terima kasih En. Lim, Pn. Tan, Pn. Chan, Pn. Ling dan Cik Cho. Segala jasa baik anda tak dapat saya lupakan.

Hijrah

Manusia paling gembira bila aku bagitau benda ni adalah mak. Mak kata nak buat pulut kuning bagi orang kampung. Tapi aku larang. Takut orang ingat aku ‘sunat’ lagi sekali. Aku mahu berada di kampung dengan aman dan sunyi. Main salji dan tanam strawberi. Tapi kalau Neofishy nak ajak kena pari bakar atau ketam cili dekat Simpang Rantai aku akan cuba lapangkan masa. Sekali lagi aku dan keluarga, -kami- akan berkumpul semula sebagai satu keluarga. Bak kata Roles “aku sanggup mati demi pertalian ini”.

Maaf atas segala kesalahan dan ketelanjuran dalam sepanjang tahun ini. Assalamualaikum

29 December 2010

LASER BOY ZZZZZZZTTTTTTTTTT!!!!!!!!

Tadi gua menyaksikan perlawanan bola piala suzuki secara langsung di facebook. Bukan sebab gua tak bayo astro tapi anak gua tengah syok layan fukuchan disusuli dgn dibo the dragon.

Tepat dia punya update, kalau hasbulah awang tau ni mau dia karate meja.

Macam macam hal dalam dunia ni.....

28 December 2010

27 December 2010

PEREWEL MATI

JOHOtv - Interview with WightsetXSouthernfixed from johobaru on Vimeo.



Lagu band gua >>klik telah diberi penghormatan menjadi soundtrack video budak beskal perewel mati scene JB. Lu org pun boleh lepak lepak dkt JOHO punya website ni >>klik

Apa apa hal sila support band tempatan, siapa tak support gua kasik laser bijik mata lu zzzzzzzzzttttttttt!!!!!!!!!!!

18 December 2010

Selangkah ke Alam Misteri: Siri Bercakap Dengan Awe

oleh Taram Najis

Selepas rehearsal persembahan untuk grand dinner malam esok, aku, fadil, kak baizura dan kak sal turun ballroom untuk sambung buat assignment yang kena submit pada hari khamis pagi. mata keempat-empat geng kumpulan sembilan ni memang semua dah paras suku-suku nak tutup. tapi digagahi juga untuk memastikan induksi ini lulus dengan cemerlang dan tahun depan tak mengharung sepuluh hari yang memenatkan. dengan latihan dalam kumpulan, ceramah @ cemarah, assignment, public speaking, presentation dan makan ala-ala masak sendiri di rumah. tak faham betul masakan hotel yang level macam anak dara tak pernah masuk dapur. bajet hotel tapi macam rumah tumpangan ah yoke tiga jam RM40. memang patut pun hotel ni bersebelahan dengan hong leong bank. dua kali lima.

aku dengan fadil tetap tekun dengan editing. kak baizura dengan kak sal tengah tekun nak tidur. hampir separuh aku dah draft. tinggal nak taip dan print esok. hampir pukul 11.30 pm group aku dan beberapa group lain masih ada dalam ballroom. tok penghulu masuk dengan baju tidur. dia pesan, kalau nak naik bilik silalah berteman. lain macam bunyinya. malam sebelum-sebelum ni tak ada pesan apa-apa. aku buat tak kisah. belum 10 minit tok penghulu naik bilik, hp aku berbunyi. ada call masuk dari cik mastura. dengan suara tersekat-sekat mintak aku dan fadil naik ke bilik. wah!!! ni peluang baik ni...... err.. maksud saya, berkenalan dengan lebih rapat sambil menyiapkan kerja.

aku dengan fadil bergegas naik ke tingkat 12, bilik 141. kebetulan ada beberapa kawan yang lain sama-sama dalam lift untuk ke tingkat atas. suasana tidak menampakkan apa-apa telah berlaku cuma desas-desus mengatakan ada rakan kena 'kacau' telah mula tersebar. sesampai kami ditingkat 12, kami meluru ke muka pintu bilik 141. senyap sunyi dari luar. fadil ketuk sambil memberi salam. cik mastura menyahut sambil bertanya 'siapa?". bila daun pintu dibuka barulah terdengar suara perempuan menangis. sebenarnya semua dah menangis. tapi yang macam perempuan meroyan hilang anak seorang sahaja. 'apa cerita?' untuk memulakan bicara. ohh... sebelum itu, cik mastura memakai pijama tipis. i'm distracted. dia kata ada orang tak dikenali kacau kawan tu melalui telefon bilik. i'm distracted again. mungkin sebab suasana kecoh macam orang tertinggal flight nak pergi haji. ada orang menangis disana, ada orang berpeluk-peluk disini. ada orang bisik-bisik mengumpat disana, dan tak kurang juga yang sibuk menguap di sana sini. menyesal aku punggah semua makcik-makcik dalam lift tadi ke sini. cik mastura kata baik hantar kawan tu ke bilik lain untuk tenteramkan dia. hati aku lebih tak tenteram melihat pijama... er maksud aku kawan yang di rasuk tadi.

masa aku dengan fadil sampai suasana tak berapa kalut. tapi bila hampir semua group induksi berkumpul dekat lobi hotel tu, keadaan dah tak terkawal. ada beberapa staff hotel datang membawa seorang lelaki bersama. dia polis. dia juga bomoh. bomoh polis. mana satu aku pun tak hirau. kawan tadi dibawa ke sebuah bilik lain untuk dipulihkan. gadis tadi dah masuk ke peringkat 3 iaitu menjerit-jerit dan menyebut benda yang bukan-bukan. keadaannya sama seperti yang aku lihat 3 tahun lepas semasa aku belajar di Pahang. bezanya waktu itu hanya 4 orang perempuan yang memegang mangsa dan kali ini 8 orang lelaki berebut memegang seorang perempuan. dasar!!!.

dalam bilik dipenuhi oleh orang-orang yang konon-konon berani. termasuklah aku. membacakan yaasin dan apa yang patut. dari pengalaman dan pembacaan aku tentang kejadian rasuk ni, ada beberapa perkara yang perlu kita buat dan perkara yang kita kena elakkan . the do and the don'ts. (betul ke eja macam ni). pertama, bagi yang lemah semangat (macam aku), jangan mengada-ngada melihat direct ke dalam mata orang yang dirasuk. kerana mahluk halus tadi boleh memasuki atau merasuk kita melalui cara tersebut. letakkan tangan ke atas muka mangsa rasuk tadi. jika terasa bulu tengkuk kita meremang, sah dia sedang dirasuk. teori membawa lada hitam yang dapat menjauhkan jin dan syaitan adalah mitos semata. bawalah lada epal, lada sulah, lada boh, cili giling sekalipun. ianya tak berguna jika tuan empunya badan tak pandai baca ayat 'qursi'. sekian

lelaki bomoh polis tadi kumat-kamit membacakan sesuatu lalu meniupkan pada sehelai sejadah ditangannya. dia mengarahkan tingkap bilik itu dibuka. kemudian.....

bersambung

11 December 2010

M.I.A.



*harap doa Komunite, semuanya berjalan lancar dan selamat.

09 December 2010

HARAPAN

Kenapa bercakap tentang harapan,


kalau diri tak pernah berubah


Nota Kaki (serious version):
*4 months ago I felt guilty but today I think, I'm on the right path
*you just remove the skeleton in the closet itself

Comment Warning



Pada tahun 1972, George Carlin mengishtiharkan "Seven Words You Can Never Say on Television". Ironis nya dia mengishtiharkan secara live di kaca televisyen.

Tak ada lagi “Perkataan yang tidak dibenarkan ditulis dalam blog” setakat ni.

Aku pernah nak letak Content Warning dekat blog ni tapi macam bagus je kan. Kalau letak memang
berpusu-pusu masuk.
Lepas tu jebak la.

Aku rasa comment pun kena ada Comment Warning.

Bukan apa. Takut kita ter-comment bukan-bukan.

Takut adik beradik, sedara mara baca.

Takut ANAK kita sendiri yang baca.


Nota Kaki Bangku:

*budak sekarang tak buta IT macam aku dulu.
*George Carlin boleh comment bukan-bukan, sebab dia orang putih.
*Aku rajin blogwalking tanpa meninggalkan comment dan IP address.
*aku takut mak mertua baca dan trace id aku. dia CSI Tanjung Sepat

08 December 2010

Nukilan Sepanjang Zaman



"Orang putih ke, orang hitam ke, orang coklat ke, orang biru ke, kita orang Malaysia kan ?" – Susan Lankester, filem Mekanik 1983.

“Saya tak tengok cerita Melayu” – Orang Melayu warganegara Malaysia, 2010.

“Malaysia Mak’kel” – Raman A/L Muniandi, 2010.


Nota Kuku kaki:

*selamat tinggal Pasir Gudang

07 December 2010

Fakta Menarik 1 Muharram 1432 H



Dalam Islam, tudung atau kerudung merupakan pakaian yang digunakan untuk menutup bahagian kepala seorang wanita. Bertudung adalah perintah Allah kepada setiap wanita Islam. Setelah seseorang wanita memeluk Islam maka wajib baginya bertudung sebagai sebahagian dari menutup aurat. Sementara kerudung sendiri di dalam al-Qur'an disebut dengan istilah khumur, sebagaimana terdapat pada surah An-Nuur ayat 31: "Hendaklah mereka menutupkan khumur (kerudung-nya) ke dadanya."

Darjah pemakaian tudung berbeza-beza mengikut tempat.

* Di sesetengah negara Arab, pemakaian tudung (atau salah satu keluarganya) diwajibkan. Di sesetengah negara lain pula, ia tidak diwajibkan, tetapi merupakan adat masyarakat.
* Di sesetengah tempat seperti

di rantau Asia Tenggara, tudung dilihat sebagai pilihan peribadi. Ia merupakan hak wanita itu sendiri untuk memakainya atau tidak.

Nota Stokin:

*fakta diatas aku hijack dari WIKIPEDIA. bukan semua fakta Jimmy Wales kita boleh pakai. dia pun pening.
*petang tadi aku bawak adik dan mak jalan-jalan dekat Angsana. adik aku belek-belek satu tudung dia berkenan. salesgirl tu bagitau harga tudung tu RM126.00. adik aku letak balik.
*dalam kereta adik aku kata "pakai tudung je, tak payah pakai baju". aku rasa itu tudung bini sultan brunei pakai.
*btw, zeti aktar aziz menang tokoh maal hijrah, dan bukan Juliana Evans

06 December 2010

Fakta Menarik Tahun 1432 Hijrah

Berkatalah Syaitan:
"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"

dan

"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan"


**kalau lu lupa nak baca doa tahun ni, lu baca la tahun depan. tu pun kalau umur lu panjang
*selamat tahun baru

FAKTA MENARIK HARI ORANG LAIN BEKERJA, AKU .... HEHEHE



Modal untuk memasak 5-6 pinggan nasi baryani bersamaan dengan menjamu 40 orang makan kenduri arwah. Patutla aku tak jumpa orang jual nasi baryani sebungkus RM 1.50

Hari isnin ialah hari bekerja. Dan bukan hari main kucing pagi-pagi.



*pagi tadi ada 6 miskol. dan salah satunya ialah bos aku. salam satu malaysia.


03 December 2010

FAKTA MENARIK HARI JUMAAT

barang siapa yang pergi ke masjid kerana sembahyang Jumaat pada saat pertama maka seolah-olah ia menyembelih seekor unta. dan barang siapa pergi pada saat yang kedua maka seolah-olah ia menyembelih korban seekor lembu. dan barang siapa pergi pada saat ketiga maka seolah-olah ia menyembelih seekor kambing biri-biri yang bertanduk [matang, baik bakanya]. dan barang siapa pergi pada saat yang keempat maka seolah-olah ia memberi hadiah seekor ayam. dan barang siapa pergi pada saat kelima maka seolah-olah ia memberi hadiah sebiji telur. dan apabila keluar imam untuk membaca khutbah maka dilipat segala suratan dan diangkatkan akan segala qalam dan berhimpun segala malaikat yang menyurat akan amal manusia itu pada dekat mimbar pada hal mereka itu mendengar akan zikir yakni mendengar akan khutbah. maka barang siapa datang kemudian daripada demikian itu maka hanyasanya datang ia mendapati sembahyang jua tiada baginya daripada fadhilat suatu [tiada gunanya].


Nota Tapak Kaki:
*masa sekolah-sekolah dulu member aku kata kalau pegi masjid awal, dapat unta. dah tua bangka ni baru tau, rupanya pahala macam korban seekor unta . tapi kalau datang imam dah separuh khutbah, dapat la bulu unta. Unta punya manusia
*meatball dekat IKEA dengan yang kita makan dalam bakso tu sama rupanya. cuma harga 6 bijik meatball dekat IKEA bersamaan dengan 3 mangkuk bakso di masai, johor.


http://inibelogsaya.blogspot.com/2010/10/ikea-hanis-zalikha-dan-katalog-bau.html

02 December 2010

CATATAN SEORANG KERANI - cinta melankolia

Budak kerja mekdonel pun lapar nasik, inikan pula gua.

FAKTA MENARIK HARI KHAMIS

http://www.hmetro.com.my/articles/Facebookrosakrumahtangga/Article

Berdasarkan kajian Akademi Peguam Perkahwinan Amerika itu, satu daripada lima perceraian di negara berkenaan membabitkan laman sesawang sosial.

Kira-kira 80 peratus peguam juga melaporkan jumlah ketara individu menggunakan media sosial sebagai bukti kecurangan pasangan masing-masing.

Kewujudan laman sesawang itu didapati membolehkan seseorang berhubung semula dengan bekas kekasih masing-masing selepas terpisah sekian lama.

Penyumbang kedua terbesar adalah laman sesawang MySpace (15 peratus) dan diikuti Twitter (5 peratus).



Nota Kaki Busuk:
*Sebelum Akademi Perkahwinan Amerika buat kajian, Akademi Parit Moen dah buat kajian dulu. Dr. Parit Moen tu saja tanak kecoh-kecoh.
*Perceraian akibat gejala Fesbuk bukan sahaja melibatkan pasangan sudah berkahwin, malah pasangan yang baru berangan @ gatal nak kahwin.
*Budak Jalan Jenang terkecuali. Budak sini semua baik-baik. Nice

01 December 2010

FAKTA MENARIK HARI RABU

Menurut kajian Dr. Taufique Akbar Zib, 80% individu berbadan gemuk mempunyai sifat manja dan suka dipuji.

gambar kidnap dari galicariduit.blogspot.com



*tapi kalau Azizan bin Uyob yang nak manja-manja memang mintak penerajang gua. serius

29 November 2010

BARU TAU BARU PERASAN part deux

-gua baru tau yg membezakan kemeja untuk perempuan dgn lelaki terletak pada posisi butang dan lubang nya dimana posisi butang utk kemeja perempuan disebelah kiri baju manakala lubang butang mesti lah sebelah kanan baju. Tapi yg menjadi muskil bila saiz baju kemeja perempuan yg gua jumpa dkt bundle ni membawak kesaiz double XL, bigfoot betina apa yg pakai ni???

-gua baru perasan dekat kad putih utk masuk singapore tak ada ruangan tarikh masuk untuk di isi, adakah ini salah satu konspirasi freemason atau brader yg jaga mesin printing tu pening lalat?? Hhmmmm

-gua baru perasan yg harga setin ikan sardin dlm tin bersaiz besar sudah dapat mengatasi harga sekilo ikan jeket. Kita kena pantau gejala buruk ini. Kita kena bukak akaun FB meraih sokongan dgn mengklik butang ‘like’ untuk menaikkan semula scene ikan jeket.
Sila layari www.facebook.com/kamisukaikanjeket agar satu hari nanti ikan jeket sama level dgn ikan salmon!! Power to the people!!

-gua baru tau yg Xfm ni sama kompeni dgn Erafm, patut la macam ass!!

-gua baru tau kereta kalau petrol habis kering tak boleh jalan, kena isi petrol baru boleh jalan semula, tapi kalau air dlm radiator kering boleh membawak kpd enjin overheat maka akan datang lah asap berkepul kepul pada enjin dan kereta akan mati ditepi jalan, jadi pada masa itu isi semula air dgn air suling dr sukida sekalipun kedalam radiator sudah tak berguna lagi kerana enjin dah koyak rabak nak kena overhaul!! Maka dgn secara otomatiknya duit akan terbang disusuli dgn leteran isteri selama 2hari berturut turut!!

MESEJ KOMUNITI INI DIBAWAKAN KHAS OLEH CHIP FOOSE OVERHAULLIN!!

NOTA TAPAK KAKI: jibai punya cip foose sebok modify body kit la spotrim la enjen 3000 cc la itu radiator punya air takde pulak dia nak suruh check air. Gua kensel channel turbo ni!!!!

25 November 2010

CATATAN SEORANG KERANI : dont cry for me argentina

Hari ini hari gaji, hari yang di nanti nanti bagi kaum kerani terutama sekali kerani macam i ni

24 November 2010

PEDAJAL : SIRI 1

Aku memang tak tau yang pedajal orang tu sebenarnya salah, dan boleh melibatkan dosa. Kalau aku tau, memang aku tak buat. Hmmmm.... ok la, aku tipu...aku tau pedajal orang tu tak baik, tapi dulu-dulu masa rumaja gaya rambut cacak-cacak punk Greenday mana aku nak amik tau hal-hal tu, yang penting seronok. Seronok dalam kamus idup aku lah...ciss!!!


Kisah bermula masa aku sekolah kat High School Batu Pahat dan duduk kat asrama. Mungkin sebab hari-hari kena torture dengan senior, hati pun tertutup nak buat baik. Biasa ah, tak gangster ah kononnya kalu tak tunjuk jantan. Puiiihhhhh punya senior!

Sorang member aku nama Fira (bukan nama sebenarnya) merupakan seorang yang liat untuk ke sekolah agama. At the end, dia terus tak gi sekolah agama. Oleh kerana cara dia kelentong cikgu sebab dia tak gi sekolah agama membuatkan sesetengah dari kami jeles, maka dengan idea yang bernas, aku mengemuka kan cadangan pada semua rakan-rakan sekolah agama supaya 'mencari' jodoh untuk Fira di sekolah agama. Jodoh macamana tu, jap lagi aku cerita.

Sebagai cara untuk membalas balik ketidak puasan hati kami, aku dengan penuh gaya Tok Selampit (...datuk budiman, orang budiman ---> yang lahir kat Johor sekitar 80an jek paham)bercerita kat Fira ni ada seorang gadis yang cun melecun nak berkenalan. So, dengan bukti kukuh yang aku serta kan iaitu surat yang kononnya ditulis oleh si gadis, (kami semua sekolah kat sekolah lelaki, so phrase yang bernama 'perempuan' amatlah rare), Fira teruja untuk berkenalan dengan si gadis. Berbekalkan bukti surat dan kata-kata hikmah aku, Fira dengan senang hati, membuka pintu hatinya untuk menerima si gadis.

Hari berganti-hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, perkenalan si Fira dan si gadis semakin masyuk. Segala jenis hadiah, daripada kad ucapan sampai la ke buku novel cinta, semua berulang-ulang dipos oleh kedua org yang sedang mabuk cinta. Dan aku, dengan sukacitanya sangat-sangat berbesar hati untuk menjadi posmen bagi kedua-dua merpati sejoli ni.

Hampir setengah tahun, perhubungan diaorg mencapai ke kemuncak apabila si Fira dengan niat ikhlas, mengajak dating untuk mengukuhkan lagi perhubungan cinta mereka. Seraya mengetahui akan hal ini, aku tersenyum puas....jerat yang sebenar dah mengena... dan akhirnya kami semua akan membalas revenge kami yang terpaksa ke sekolah agama, sedangkan hanya si Fira sorang jek yang tak pegi dan seronok-seronok membuta lepas sarapan pagi.

Hari yang ditunggu telah tiba, sehari suntuk si Fira tak kelihatan. Petangnya, dengan muka mencuka, si Fira balik ke asrama. Start dari hari tu sampai hampir 2 minggu, dia langsung tak tegur aku.

Aku paham kenapa dia buat macam tu. Sebab si gadis yang kabarnya cun sebenarnya, bukan nak mengutuk kejadian Tuhan, adalah seorang yang tidak dapat dibayangkan oleh si Fira sendiri...

Aku tau aku salah, tapi kami semua puas.....ala bebudak, memang suka buat kerja bodoh...dan aku ngaku aku bodoh time tu... hmmmmmmmm....sorry Fira!

Untuk lebih paham, korang tengok la gambo kat bawah ni...ni la umpamanya

15 November 2010

outside (singapore indoor stadium)

.
.
nanti lu pegi tengok Iron Maiden kirim salam Bruce Dickinson. cakap dia gua tak dapat hadir sebab ada orang kesihatan nak datang rumah cek jentik-jentik. satu je gua mintak. lu tolong rikues dia lagu ni khas untuk wa. gua tau lu pun minat lagu ni kan kan kan.

*badan macam badang, nyanyi lagu macam amy mastura. ptuiiiii.....

CATATAN SEORANG KERANI – rindu terhenti

Today is monday and monday is MC hammer day!!!

KUIS CUTI SEKOLAH

CARI BARANG TERSEMBUNYI



1) Tender Kantin
2) Nyamuk
3) Cikgu Jalal
4) Peter Parker
5) Tay Ai Fun (ehem ehem)
6) Raman (ni lebey punya 'gad' ni)
7) Green Tag
8) Ubat Jentik-jentik
9) Cop PIBG
10) Reben 1Malaysia

Sila bulatkan dengan pen mata bola

MENANGI!!!

1 Tiket menonton aksi Iron Maiden Live in Singapore

*tiket ditaja oleh isteri Enche Azizan
*Tertakluk pada terma dan syarat isteri Enche Azizan

11 November 2010

CATATAN SEORANG KERANI : sembilu kasih

Sekali sekala tekak gua terasa nak pekena asam pedas ikan sembilang(part ekor). Maka kedai yg pada hemat tekak gua yg menjual asam pedas yg boleh tahan diapunya rasa true ialah warong wak dol asam pedas ikan sembilang dan siput sedut lemak cili padi yg berlokasi di kampung pasir tampoi.

Gua bertugas di kawasan area selat tebrau, kalau diikutkan pada mata kasar mcm dekat je jarak dia nak ke kampung pasir tu, tapi pada hakikatnya dengan keadaan jalan raya yg mcm gampang dewasa ini maka akan mengambil masa lebih kurang 20 hingga 30 minit utk sampai kesana, tapi jika gua sangkut dekat depan hospital tun aminah lebih 15minit ada baiknya gua u-turn lepak warong batu wisma persekutuan gayanya.

Kita berbalik pada cerita asam pedas ikan sembilang wak dol ni, dari segi rasa mmg mantap tidak boleh dinafikan. Sekarang wak dol punya meniaga mmg mantap, tak mcm tujuh lapan tahun lepas, masa gua start lepak warong wak dol ni meja lipat bukak 5 bijik pun pelanggan still boleh menikmati makanan dgn kaki bersilang, tak mcm skrg lu lambat sket je mau lu makan sambil berdiri, dulu wak dol punya kira pun cincai lebih kurang je, sekarang ni paham paham aja lah yea. Nak carik parking mmg mcm gampang, silap silap lu parking dlm longkang. Setakat mercedis cls, bmw siri 7 kira biasa biasa je tiap tiap hari ada lepak warong wak dol, gua pernah dgr cerita hummer pun pernah lepak warong wak dol.

Yg menjadikan cerita skrg ni kompeni gua kasik keluar rehat 1jam drp pukul 1 membawak ke pukul 2, tapi gua pukul 2.15 baru nak basuh tangan habis makan. Nak kira mcm mana ni?? Masa kecederaan ke apa ni??

MB is stand for MARAH BETOLLL nihhhhh

Beb, lu cakap kena jaga sikit mulut tu. Gua ni MB, respek la sikit



Gua dah lama tak hempokk crowd dengan gitar ni

10 November 2010

CATATAN SEORANG KERANI – sweet caroline

Walau 10hari pun gua MC hammer, naik kerja gua jugak kena bereskan kerja yg telah ditugaskan. Jadi apakah MC hammer itu salah satu produk cetak rompak atau salah satu konspirasi freemason??

09 November 2010

CATATAN SEORANG KERANI – salju di danau rindu

Gua paling benci pegawai atasan yg belagak mcm kompeni ni abah dia yang punya!! Hello u pun kuli jugak taww!!

08 November 2010

CATATAN SEORANG KERANI : hello

Gua libas telepon kompeni jatuh berderai atas lantai.

“Gua bukan telefonis aka tukang angkat telefon la pundek!!” kata gua sambil menjeling kearah pegawai atasan gua

07 November 2010

BOHJAN (bahagian 1)

Gengster mana ada nama Azizan????

Lu orang pernah rasa jadi gengster? Lu orang pernah sepak budak dan budak tu tak melawan? Lu pernah sepak budak yang tinggi lebih dua inci dari lu? Dan lepas tu lu pulak kena sepak dengan cikgu disiplin? Izinkan wa berkongsi cerita zaman gengster gua dengan lu orang buat jadi iktibar dihari muka. Semoga anak-anak lu orang tak ikut jejak langkah wa yang jauh tersasar dari tujuan lu hantar anak lu orang pergi sekolah. Malaysia Makkel.........

Dulu masa sekolahsekolah, cara mudah nak nampak pailang, lu kena ada geng. Tak kira la geng apa. Geng pukul budak ke, geng muzik kuburan ke, geng usung awek ke hulu ke hilir, geng lelaki memakai gincu bibir, geng ulat buku, geng surau dan macammacam geng pelik yang wujud kat sekolah. Lu kalau jalan kat sekolah sorangsorang, makan kat kantin sorangsorang, pergi toilet hisap rokok sorangsorang, lu memang manusia pelik la. Tak campur masyarakat. Monyet sumbang. Tak pun lu memang ada keturunan penyakit berjangkit yang patogennya bergerak melalui udara.

Tahun pertama wa masuk era sekolah menengah -era ke'gangster'an- wa dah kena kejutan budaya. Ada lebih dari 10 suku dan beberapa kabilah dalam sekolah tu. Semua ada kawasan sendiri yang orang luar tak boleh sukasuka masuk. Lebihlebih je lu memang mintak kena tarik belakang bangunan la. Wa pernah tengok satu mamat, kecik je, (tapi sekarang dia lagi besar dari wa), kena sauk bai. Sebab dia kecik je. Tertukar selipar masa balik surau lepas Kelas PAFA. 18 orang kepung sorang. Tak kering darah lu??... Justeru, untuk wa rasa selamat dan diselamatkan, wa kena join salah satu geng-geng ni. Macam Ritual jilat darah lu punya bloodbrother la lebih kurang. Lu kalau pernah tengok filem The Warriors tahun 1970'an tu, lebih kurang la. So wa dah riki, buat RnD semua, geng paling senang wa nak diserap masuk ialah: Geng tingkatan 5, Geng Abang-Abang.

Kebetulan abang wa adalah salah sorang yang separa pailang jugak la dekat sekolah tu sebelum dia masuk vokasional. Kalau sebut nama dia, budakbudak tak takut. Tapi kalau sebut berapa jumlah ahli geng dia, kecut perut jugak la. Pergi sekolah, makan kat kantin, hisap rokok dalam toilet, cabut sekolah, balik sekolah. Pendek kata, memang dah blood la. Walaupun time tu wa cuma pencacai tukang seludup rokok masuk pagar sekolah. Sebab-sebab gua dipilih menjadi smuggler adalah kerana wa ahli yang muka ada nur iman. Muka orang beriman ni pengawas respek dan tak kena tahan time masuk pagar sekolah. Strategi yang sama digunakan oleh imigran Cuba membawa masuk curut ke pasaran gelap Amerika. Bijak tak?

Ku sangka panas hingga ke petang. Wa lupa yang Geng Abang-abang ni bila dah lepas SPM diorang blah keluar.


, bersambung......

05 November 2010

Frencais

,

Jom start niaga burger balik…..


Begitu lebih kurang bunyi sms yang aku terima semalam.

‘Apalaga’ , cari Ellis la bikin stall


*pssttt.... lu ada lapan ratus tak???? wa dengar harga stall burger dah naik

04 November 2010

CATATAN SEORANG KERANI : post-rock

Gua libas sampul surat yg berisi surat dengan setem yg belum dilekat diatas sampul surat berterabur diatas lantai

“gua bukan opis boy la pundek!!” kata gua sambil menjeling derek ke pegawai atasan gua

03 November 2010

Rindu

Laut,mengingatkan aku padanya

Setiap kali lalu Tanjung Puteri, aku mesti teringatkan dia.
Tapi sekarang semakin kerap.

Apa khabar dia

Entahkan hidup……..
_____________________________________________

Dekat hari ‘besar’ ni, dia mesti tengah sibuk.
______________________________________________


*Lu orang ada no. telefon Ajib?

CATATAN SEORANG KERANI : rindu bertandang lagi

Dah dekat 4kali gua baca, dari ayat ke ayat, dari perenggan ke perenggan, memang tak ada perkataan “kerja rajin rajin”

Kah kah kah kah


*****


Semalam gua kemas bilik stor rumah gua, tiba tiba gua terjumpa surat tawaran kerja masih baik tersimpan dlm sampul surat kompeni bertarikh 12tahun lepas.

02 November 2010

Yazid Pakai Lampin (season finale)

,


barang kes: Roda Stall Sebelah Kanan
..............................................................


masih tersimpan dalam bilik barang kes
,

sebelah tilam DSAI.

Soalan 1

,


Hassaruddin Hafiz: Kenapa simpan janggut panjang?

PSTt: Tak panjang. Saya yang pendek.



Smartmouth

Yazid Pakai Lampin (edited)

.

Babak 1

Woi, buat apa tu?????

Aku cari barang aku hilang
.........................................................

Babak 2

Hello encik, saya dapat tangkap orang pecah gerai saya ni

Ehh apa kawan kau ni cakap aku pecah gerai ni
............................................................

Babak 3

Aku ada dua tiga gerai dekat dataran, itu pun kena pecah

Budak budak sekarang ni memang tak boleh percaya
.............................................................

Babak 4

Bey, lu tahan dia sini. Wa pergi depan tunggu radio car

Ok leh. (dengan kaki menggigil)
..............................................................



TAMMAT.

.

01 November 2010

CATATAN SEORANG KERANI : kalau berpacaran

Gua dibayar gaji dari pukul 9 sampai 5.30 petang, so waktu tersebut gua akan buat kerja yg telah ditugaskan oleh kompeni sebaik mungkin walaupun telah diketahui suku drp waktu tersebut telah gua lencongkan kpd perkara perkara bukan untuk kerja(cerita lain).

Apakejadahnya lepas waktu kerja lepak warong bai pun still nak cerita pasal kerja ni?? Kehidupan lu ni hanya ditempat kerja sahaja ke?? Bak kata orang ‘tak ada sosial live’. Bercerita hal hal kerja lepas waktu kerja kompeni bayo lu overtime ke??

Owhh rupanya lu budak junior, baru setahun lebih masuk kerja, semangat tengah tinggi, perjalanan masih jauh, banyak rintangan lu kena lalui, gua harap lu tak terkandas ditengah jalan.

“bai teh tarik besar lagi satu!!” jerit gua derek pada bai

30 October 2010

CATATAN SEORANG KERANI : pilot

Waktu rasmi masuk kerja pukul 9pagi, gua sampai pukul 9.15pagi kadang kadang terbabas pukul 9.30pagi dan jarang jarang pukul 8.45pagi.

Sampai ke workstation atas meja belambak kerja yang nak kena disiapkan, fail, report melambak macam gunung lambak.

Gua U turn pergi klinik, ambil MC hammer!!

26 October 2010

BARU TAU BARU PERASAN

-gua baru perasan si lisa surihani lidah pendek bila sebut huruf ‘R”, demm so cute!!

-gua baru tau kerja patri mempatri ni susah terutama sekali patri sisik. Gua yg baru start join scene solder soldering wayar merah hitam pun mengigil tangan mcm kena parkinson(nama penyakit bukan nama band), ntah apa merepek ada satu tahun tu gua boleh simpan cita cita nak kerja diver patri dasar laut.

-gua baru tau kalau nak join geng kayuh basikal racing mahal nak kena pakai seluar ketat nampak telor, kata nya utk nampak cool

-gua baru perasan dvd yg gua beli kebanyakkannya belum gua tonton, jadi apakejadahnya gua beli dvd tapi gua simpan tak tonton?? Adakah ini konspirasi freemason atau gua kena pukau dgn apek jual dvd???

-gua baru perasan kebanyakkan(bukan semua) budak yg kerja kedai alat muzik, alat elektronik mmg kurang paham dgn produk yg diorang jual(bukan tak tau tapi kurang study barang yg diorang jual), diorang cuma kerja nak dpt gaji, customer tanya semua jawab ‘ntah, saya kurang pasti, nnt saya check dgn bos saya tapi dia outstation 2minggu so kena tunggu lah” jawapan yg paling gua baran sekali “kejap ye saya google kejap” jadah!! Kalau nak kena google, dkt rumah pun gua boleh buat sendiri takyah gua nak tanya lu, takyah gua pegi kedai lu!
Barang dah lama jual takkan la tak reti nak study pasal barang tersebut kalau customer tanya kan kan kan
Mcm pegi pasar beli ikan, lu tanya penjual tu, “ini ikan salmon mana negara diaorang tangkap?? Jepun ka? Kanada ka??” kalau penjual tu jawab “owhh ini beruang yang tangkap” ini penjual mmg berfikiran out of the box!! Jadah apa gua merepek ni!!!

-gua baru perasan bila gua tidor dlm bilik beraircon bila bangun pagi tekak gua berasa kering sangat, ini bermakna gua tidor mulut ternganga dan mengorok mcm beruang, air liur gua kering disejat kuasa aircon. Patut la kebelakangan ini bantal gua kurang diapunya lukisan peta.

-gua baru perasan yg lesen memandu gua dah tamat tempoh sebulan yg lalu, apa apa pun FAKK THE LAW!!!

-gua baru tau yg gua ni sebenarnya seorang kamen raider!!!SEKIAN

25 October 2010

RADIO! RADIO! RADIO! ZAMAN JEPUN DULU KEPALA KAU DAH KENA PAKUK KALAU DGR RADIO!!

Lagu lagu yg gua paling benci bila dgr radio, rasa mcm nak terajang je dj yg bukak lagu tu!!

-shahir
-siti norhaliza
-ahli fikir
-justin biber(haa ni yg paling fakk!!)
-faizal tahir
-amuk yeahhh yeahhh
-pompuan gigi jongos yg menang one in the milion tu apatah nama dia benci sial!!!
-lagu yg lirik dia 'plis plis kamu jgn nakal' apatah tajuk lirik mcm gampang!!
-lagu2 band indon
-lagu man u(fakk man u!!)
-kru
-lagu semua artis AF
-lagu black sofea jane
-lagu yg anak usop haslam nyanyi ada rap ahlifikir soundtrek cerita drift gampang tu, faker sial!!
-semua lagu meet unkle husen yg bukan dinyanyikan oleh Lan
-anak usop haslam
-haaa ni yg paling bengap ---------- lagu LIAYANA JASMAY kah kah kah lari tune ke kah kah kah suh anak usop haslam kejor pakai kete drift kah kah kah

24 October 2010

TIKUSTURBO

Seperti biasa woodlands checkpoint mmg mcm pundek!! Gua boleh salah naik bas, nasib baik inspekter sahab tak check teket, tiba tiba gua terpacak dkt rochor, nasib baik GPS gua mantap!!

Terima kasih jerebu kerana menemukan gua dgn >> hungbrader dan tikusturbo

15 October 2010

HABITAT pt.2

Ok gua selamat sampai JB drp KL menaiki flight KKKL yg mantap 3jam sahaja, gua ulangi 3jam sahaja!

Itu kursus yg kompeni gua hantar siang siang gua dah lontar dlm longkang, tugas gua cuma sain ketas kedatangan pukul9 pagi(gua masuk balik time lunch, rugi der makan kat hotel buffet tu!) lps tu gua melilau klcc, time square, bkt bintang, penjara pudu, pavilion, jalan TAR, pekena kayu nasik kandar 11hengget(memang kayu), pekena nasik baryani belakang lorong kecik dkt lebuh ampang(kepala hotak dia beratur panjang!! tapi mantap!!), carls JR, subway, famos amos, kinokonia, test kamera nikon lens bapak panjang, bently, ck music, js music, rock korner, riki tetek dkt beach club, beef steak kg baru dan byk lagi benda yg best gua buat tanpa gangguan bini dan anak selama 3hari!!

Apa apa pun gua memerlukan sebijik headphone power lepas ni!!



p/s mana punya bengap yg handel LRT org dah ramai nak naik dia boleh hantar train yg pendek, mana boleh der!!! kena ada standed laa, jgn nak pikir untung je!!!

14 October 2010

les femmes de la fierté

.

Kaum Hawa memang tak dapat dipisahkan dengan handbag dan purse.




Macam nyawa macam mahkota yang dibangga-bangga


Adik-adik wa, dia punya koleksi handbag, tote, purse... dah membukit dekat rumah. Hujung tahun ni wa nak bukak yard sale.

Lu orang semua standby nak bawak lu orang punya bini siap dengan purse dia yang berisi duit. Gua nak buat clearance 'rumah'.

Walaupun bags tu semua tak mahal macam Siti Nurhaliza pakai, tapi kalau dah penuh almari, kumpul-kumpul pun boleh buat down payment kereta.



Membazir.




Macam orang suka beli gadget-gadget ni semua.
Harga beratus-ratus. Pakai sekejap je. Dah bosan, simpan sampai karat.

Duit tu kalau kumpul-kumpul boleh kawin lagi satu.

11 October 2010

HABITAT

Takkan la hanya kerana gua tiap tiap hari pukul 10 pagi lepak warong bai ngeteh sampai bos gua nak antao gua pegi kursus Developing positive attitude and habits at workplace ni pecrita der??

Tapi kan der sekali sekala dapat lepak bilik hotel lps tu layan mandi dlm bathtub pun mampat jugak ni!! Lalalalalallalalalalaaaa

09 October 2010

MENDAP MAMPAT





Download dvd 3GB >> klik


Gua suka scene interbiu dgn stephen o'malley sunnO)))), kamera statik fokus muka dlm keadaan cahaya separuh gelap di kelilingi dgn amp head SUNN 0)))) T series!! Mampat!!!

02 October 2010

BILA RINDU KU SEBUT NAMA MU



Jam menunjukkan pukul 12.37 pagi, gua masih duduk didepan PC sambil menghirup segelas ribena ais dari cawan plastik bekas air blue lemon yg gua beli di pasar malam ahad lepas.

What the hell i'm typing here like shit!

I think i go to sleep is good thing to do, tomorrow going back to BP, got jamming program and kerja kawen.

Demm i so miss nasik baryani that been cook at my kampung wedding(malas plak nak tukar ayat kerja kawen kpd wedding kat atas tu).
The rice so tender, the meat so juicy and of course the sirap is so sweet and nice to drink.

I think one day i going to learn how to cook nasik baryani from master chef wan salleh pt moen.
Demm that bugger can cook soo well and tasty! Damm again!!!

Where the hell i can find nasik baryani at the night time like this??? Demm!!!

26 September 2010

BIBIR PANAS



Sekali sekala layan blog hanis zalikha teringin pulak nak pekena lipice...

22 September 2010

BUNYI TAMAN

Soundgarden - Telephantasm (Deluxe Edition) (2010)


>>KLIK

Ok gua ingatkan diorang keluar album baru tapi rupa rupanya mcm album the best of, cuma yg bezanya ada terselit beberapa lagu baru dan lagu unrelease dan juga lagu terbaik diaorg versi live. Gua dgr cerita album ni jugak ada dvd live performen, haa itu gua tgh tunggu dia 'leak' nnt gua up kan link dia. Yg pasti gua bab download mendownload ni takde lah nak tunggu penuh sampai berhari hari mcm ada sorang member gua ni yg download cerita LOTR, yea cerita lord of the ring...wtf!!! mana punya gangster layan LOTR ni!!!!

18 September 2010

FLIGHT OF OPEN HOUSE



Ok masanya sudah tiba utk ke open house, gua harap mee hoon sup tidak ada dlm menu rumah rumah yg gua pergi nanti...gua harap....

Oooohhhh mcm biasa rumah gua still dgn konsep rumah tertutup, kalau nak dtg call dulu, ala setakat ketam cili apa adahal.SEKIAN.

BISKUT JACOB BANNON

Julith Krishun - VV (2010)


>>KLIK

17 September 2010

RAYA: SEBUAH DIARI YANG TRUE

Salam raya utk semua, dekat seminggu jugak tak pekena internet, dia punya sedap mcm makan ketupat siram kuah lodeh lepas tu bilas dgn air oren lamnet pehhhh……………..

1.collection duit raya anak gua tetap mantap mcm tahun lepas, ada harapan tabungan kereta jepun gua cukup tahun ni.

2.Gua bayar zakat fitrah lepas asar petang esok nak raya, gua tak check lagi kitab mutaal badrin apa diapunya hukum, risau jugak gua kalau pak imam/amil balik cepat nak masak ketupat.

3.Malam raya wa sampai BP(tak lah malam sgt, dalam pukul 8). Gua campak semua beg dan barang barang, bagi anak gua dekat kucing suruh dia jaga, yea anak gua mmg suka kucing, kalau dgn kucing dia leka main, tapi siap la kucing tu kena tarik ekor, gigit telinga dan pijak diapunya perut.

Gua terus meluru ke meja makan, makanan jiran munjung penuh semeja, gua check sambal goreng, fuhhh lega ada tempe. Gua risau jugak ada budak tulis dkt Fb nak boikot tempe, jiran jiran gua mmg tak percaya bidaah Fb ni semua. Kalau masak sambal goreng tak letak tempe tak true barader tak true!!!!

4.tahun ni rasanya rumah sedara mara yg gua jarang nak pergi beraya gua datang beraya, ini semua gara gara no 1 diatas tu.

5.Letak lah 50jenis kuih raya pelbagai warna dan rasa yg sama, gua hanya makan rempeyek, dodol dgn kuih bangkit sahaja. Pada gua ketiga tiga kuih ni adalah kuih raya yang paling hebat dan paling true pernah dicipta sampai kiamat!!
Hhmmm tapi kalau tuan rumah dah letak nasik baryani gua kasik bold NASIK BARYANI nak jadi apa kalau tak pekena barang sepinggan dua!! Tak gitu en.salleh!! sambil suap nasik kedalam mulut sempat jugak gua riki riki kearah dapur manalah tau ada kelibat tiz zakiyah hahahahaaaa

6.Orang lain sibuk beli cadar baru, langsir baru, kasut baru, beg tangan baru, rantai emas baru, kereta baru, tapi gua boleh beli benda ni……







Selamat hari raya untuk gua!!lalalalalalallaalaaaaa!!!!

16 September 2010

Diari Syawal Osman Bakar 0.2


Selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin kepada semua. Raya tahun ni sama seperti tahun-tahun sebelumnya. Bezanya cuma cuti raya yang singkat dan . Sambutan raya tahun ni, walaupun singkat tapi tetap meriah kerana ahli keluarga masih tetap di sisi. Memang itu yang setiap manusia harapkan. Kegembiraan dikongsi bersama orang yang tersayang. Namun, di tengah kita meraikan kejayaan kita berpuasa selama sebulan, ada mereka yang bersedih dengan kehilangan orang yang tersayang. Maksud aku 'ahli keluarga'. Raya tahun ni pasti aku takkan lupakan. Surat Khabar hari raya kedua cukup menyayat hati kita yang menunggu-nunggu kepulangannya. Hampa tetapi redha dengan pemergian beliau yang tidak disangka-sangka.

Pendedahan demi pendedahan kes pembunuhan Allahyarhamah Dato Sosilawati dan tiga yang lain pasti membuatkan hari raya tahun ni suram. Tak ada kata yang dapat digambarkan betapa kita sebagai saudara seagama mendengar nasib saudara kita yang lain sedemikian rupa. Bukan sekadar menjadi mangsa jenayah, bahkan tercatat dalam lakaran sejarah pembunuhan kejam negara kita. Terjadi pula dalam bulan Ramadhan yang mulia. Walaupun aku ni tergolong dalam manusia 'hati kering serak-serak basah', tapi bila dilaporkan kronologi pembunuhan tersebut, hati aku manjadi sayu. Bukan manusia yang sanggup buat manusia lain sebegitu. Hilang segala perikemanusiaan dan kewarasan. Semua itu kerana sedikit nikmat kemewahan dunia. Kerana wang manusia membunuh. Selama ni peguam tu kebal dengan wang dan status. Tapi sampai bila dia boleh lepas. Rupanya dah ramai yang hilang dan dikaitkan dengan dia tapi Polis tak ambil kisah sebab status 'Dato' yang ada pada dia. Itulah Polis Diraja Malaysia. Di sini kita boleh simpulkan bahawa, kalau yang hilang itu Dato sekian bin sekian, Polis akan segera menyiasat dan pelakunya segera ditangkap. Tapi kalau yang hilang itu En. Azizan bin Uyob, bekerja sebagai kerani Bank Negara, mungkin 12 tahun pun belum tentu Polis jumpa. Apa yang aku tonton setiap hari dalam buletin utama tu memberi imej Polis Malaysia bagaimana cara mereka bekerja. Dan aku percaya semasa siasatan ini berjalan ada kenyataan yang tak disiarkan di media untuk menutup kelemahan mereka.

Sebab Polis itu sentiasa MESRA, CEPAT dan BETUL.

Semoga tuhan ampunkan dosa Polis Diraja Malaysia kita. Buat keluarga dan saudara-mara Dato Sosilawati dan rakan-rakannya ucapan takziah buat mereka. Semoga roh beliau dan sahabat digolongkan sebagai manusia yang beriman dan ahli syurga. Semoga penjenayah yang melakukan diberi hukuman setimpal dan tidak terlepas seperti mereka yang sebelum-sebelum ini.

Oh, sebelum terlupa, satu soalan kepada Polis dan institusi kehakiman Malaysia. Adakah Dato ini juga akan terlepas seperti Razak Baginda? Dan kambing hitamnya senyap tanpa khabar hukumannya?

13 September 2010

Diari Syawal Osman Bakar 0.1

Sambil-sambil layan cerita Tiga Abdul dan menunggu sup daging siap, aku nak tulis dua baris kata-kata seorang perempuan tua dari Parit Moen 2.

"kita, malam nak tidur fikir esok bangun pagi nak makan apa....
orang kaya, sebelum tidur fikir esok macamana cara nak tambah harta"


.........................................................................................

Mungkin hari ni, perspektif kita melihat hidup dah berubah.

08 September 2010

DENDANG MUSAFIR

Memandangkan semua org dah balik cuti raya, blog best best yg gua selalu baca dah tak update semua dah mood raya, gua kasi update sedas lagu lagu raya yg mesti gua dgr time nak raya, kalau gua miss dgr mmg gua tak true!!

NO 5


Dendang perantau pramlee mmg terbaik, tapi kalau lu dgr sekali dgn lagu sjibeng ni dipunya padu mmg lain mcm, gua pernah try mix match(remix) lagu ni dgn lagu dendang perantau(sbb gua teringin nak tgk diorang berduet) tapi hasil dia lebih membawak kpd berdekah drp sedih, tapi still tak boleh lawan lagu digital hardcore atari parit moen!!

Haa lagi satu kena layan versi ori baru true!! ntah malaon mana punya main >> versi baru diapunya gitar setting delay laju mcm gampang!!


NO 4


Kena layan dia punya sketsa dulu baru layan diapunya lagu baru true!!

"baju awak cap apa??"

"cap lalat"


NO 3


Wa tau ramai yg minat >> lagu raya sweet charity tapi wa lagi minat lagu force vomit ni yg simple dan menangkap. Apa?? tak kenal force vomit??? Lu bukan budak surf!!!


NO 2


Kalau tak kerana ziana zain mmg gua tak layan lagu ni, apa?? awie?? dulu zaman badan baru angkat besi 4 paun boleh laa dia tarik part korus, cuba sekarang try bawak lagu ni mencret bai!!


NO 1


Lagu aisyah ni diapunya feel mmg lain mcm, nak nak masa gua bujang bujang dulu, ditambah pula bila tgh makan buka puasa tapau nasik bungkus lagu ni kuar radio tu yang time nak telan nasik diapunya sebak membawak kedada naik ke mata.

SEKIAN.

Kad Raya Elektronik Magnetik



*Kepada semua peniaga dan pejalan kaki di Komunite Lusuh Jalan Jenang

MESRA , CEPAT , BETUL



Tulus Ikhlas Dari QDharma

07 September 2010

HTML tu bukan ke hotmail ???!!!

Semua manusia suka benda cantik. Perempuan suka cupcakes, laki-laki suka perempuan seksi.
Lumrah manusia.

Tapi aku memang dengki tengok belog orang cantik-cantik. Ada 'bendaalah' gerak-gerak.



Gua dengar dulu ada orang belajar html, jadi CSI nak tangkap budak-budak pakai fake ID, IP number lah,itu lah, ini lah .......

Hampas

05 September 2010

SEDAP JUGAK SIAKAP TIGA RASA NI!! pt.2

Hati gua yg panas masih belum reda, nak update blog pun rasa pundek, nak pegi bazar ramadan cuci mata pun takde selera, tapi tadi gua pergi pasar borong beli udang galah sekilo rm45, memang cekik darah diapunya harga tapi apa ada hal duit ada!!

"kalau nak pakai barang baik kena lah kerja kuat carik duit, ingat cina kedai tu nak kasi barang free ke??? Lu ingat lu siapa??? Dave Mustaine???"

04 September 2010

Diari Ramadhan Osman Bakar 0.4

25 Ramadhan, Sabtu.

Sabtu ialah hari rehat-rehat tengok tv. Hari cuti, cuaca panas, puasa, nak buat apalagi. Takkan nak pegi cabut lalang pulak kan. (Er.. alasan orang pemalas memang macam ni). Apalagi... Layan hindustan la PANGGUNG SABTU!!!! Yeahhh!!

तुम नहीं मुझे इस दुनिया में हो सकता है

Tapi, 'terbakar kampung nampak asap, terbakar hati siapa yang tahu'....

Kenapa pulak panggung sabtu tayang 'Ayat-Ayat Cinta' ni?????!!! %$#%$!@#()**&*(&!!!!



________________________________________________________________________________


Jangan la main-mainkan perasaan saya Encik Farid.....

03 September 2010

SEDAP JUGAK SIAKAP TIGA RASA NI!!

" bila kawen dah jarang jumpa kawan,kawen kawan..mana didulukan..berpada2..lebihkan yang dikahwini..kawan kawen kawen kawan..nak yang kawan ke nak yg kawen?semua kawan sama je..xde baik xde buruk,ikut perangai masing2.semakin hari semakin tua...,tua kena kawen,kawan kena kawen jugak,yg tak kawen boleh lama2 dengan kawan,yg dah kawen kena bagi2 dgn kawan,kawan kena kawan,jgn anggap kawan lupakan kawan,masing2 ada cara hidup yg setiap masa akan berubah ubah.jangan amik hati bila kawan berubah perangai..masing2 ada hak masing2.jgn lupa kawan sudahlah.. "

-din kantong (via FB)


Gua kalau bab kawan atau perkataan yg bdk bdk selalu ckp "frienship" ni gua mmg tak masok otak, bullshit!!!

Tapi apa yg din kantong tulis tu boleh jugak dipakai, betol belum tentu tau... tak sia sia lu jadik cekgu.SEKIAN.

01 September 2010

BUKA PUASA

Ntah mana punya malaon boleh suggest berbuka puasa dekat rumah gua hujung minggu ni, yg gua menyirap member member sekerja semua boleh angkat tangan tanda setuju.

Apa? bini gua masak? pehhh masak untuk gua makan pun kantol ini kan pula nak masak utk 20 orang tetamu.

Parah parah....


-gambo curik-

Gua ingat nak kasik fusion lah cendawan butang masak sambal, comfirm diorang putus kawan dgn gua lps ni.SEKIAN.

Diam Diam, Dengar tu

30 August 2010

NATIONAL NEXT!

Berkat dari usaha dan duit dan duit maka band gua telah siap merekodkan lagu pertama secara profesional. Gua mintak jasa baik lu orang klik link FB band gua ni dkt bawah tu. Kalau kawan kawan tak support siapa lagi nak support ye tak, takkan lah trent reznor plak. Terima kasih, sila dgr dgn tenang.SEKIAN.

>> KLIK

UKUR



All you need to get your proper foot measurement at home is:

* a piece of paper larger than your foot
* a pencil
* tape
* and a ruler or measuring tape.


Tape the paper down to the floor.




Sit with your foot firmly on the floor, and your leg bent slightly forward so that your shin is slightly in front of your ankle.

Trace the outline of your foot and remember to measure your foot without shoes, but with socks similar to the ones you'll be wearing with the shoes you are buying.

Hold the pencil or pen upright and perpendicular to the paper. Do not hold it at an angle.

Make sure the pencil is resting snugly against your foot as you draw around it.

You may actually find it helpful to have someone else trace your foot, but as you can see in this image, it can be done alone




Use your pencil to draw straight lines touching the outermost points at the top, bottom, and both sides of the outline





Use your ruler or measuring tape to measure the length from the bottom line to the top line that you drew in step three.

Be sure to hold the measuring tape straight, and find the closest mark that you can (for inches, use the closest 16th mark) - don't round up or down dramatically.





Many people will need a narrow or wide shoe. This step will help you to determine the width of your foot.

Measure the width of your foot by using your measuring tape or ruler to measure from the line on one side of your tracing, to the line on the other side.

Again, be certain to find the closest mark that you can (for inches, use the closest 16th mark).

Write this number down.



Repeat these steps for your other foot, and use the larger of the two.

After you have your numbers written down, you'll want to subtract 3/16 of an inch from the numbers. This is to accomodate for the slight space between your actual foot and the line made by the pencil.

These final numbers are your actual foot measurements, you can convert them to the appropriate size and width using the links below.

>> International Men's Shoe Sizes Conversion Chart <<


----------------------------------------


Gua curik artikel tu kat >> sini <<, gua try nak translate ke bahasa melayu tapi mcm celaka diapunya result, gua tau lu org paham punya, hari hari dgr lagu omputeh ye tak.

Gua harap lepas ni tak dgr lagi cerita sedih beli kasut raya saiz terkecik.SEKIAN.


nota tapak kaki:

hahahahahahahahahahaahahhahjhdsdahhhaahhahaskfjaskdgha;kdg;agoa;

29 August 2010

Diari Ramadhan Osman Bakar 0.3



Lu tau mana tempat boleh padam tattoo paling tak sakit???

Gua nak padam nama Billy Bob dekat betis gua ni

Diari Ramadhan Osman Bakar 0.2

Hairi: “Mana isi perut ko?”

Kurus sangat ke aku? Aku rasa budak-budak Palestin, Afrika, Colombo, Aspen tu lagi kurus dari aku. Kesian aku. Dulu masa perang dekat Somalia makcik pernah tegur aku macam budak Somalia.



Jacob Bannon mana boleh gemuk-gemuk. Ingat metal ‘dedak’ ke?

Berat aku sebelum puasa 42 kg. BMI memang tak lepas untuk masuk tentera, polis, maupun penguatkuasa majlis. Sekarang dah 19 Ramadhan. Mungkin berat aku tinggal 24 kg. Lebih kurang berat beras kampit cap rambutan yang biasa mak aku beli. Mak aku pun boleh pikul kalau aku sakit melepek lumpuh tak boleh jalan. Dari awal Ramadhan aku memang dah tak selera makan. Lapar sangat tu tak. Cuma dehydrated. Cukup setengah keping murtabak dan air satu cawan. Sangat bersederhana.
Tapi cawan besar baldi la.

Aku dah hampir 2 bulan tak sentuh rokok. Kira sebelah kaki dah masuk zon bebas rokok la. Mungkin sebab batuk ni tak baik-baik. Jangan risau. Nanti baik aku akan aktif semula dalam ‘scene rokok sebatang’. So, kawan-kawan semua jangan letak aku “sekadar dipinggiran” ewahhh!!!

Lepas raya abang aku nak ‘langsung’. Orang lain yang kawin aku pulak yang risau tak sudah-sudah. Ada dua benda. First aku kena jadi bapak pengantin. Duduk depan rumah sambut orang datang, balik salam ‘keruk’. Salam keruk tu aku tak risau. Part nak salam dengan sedara mara yang sebelas tahun tak jumpa ‘tup-tup’ hari tu muncul tu yang aku risau. Mana satu Pak Lang, Mak Lang, Cik Mazen, Mak Lon, Puzi, Wak Cantik aku pun tak tau. Kang aku terpanggil nama orang dah meninggal, tak ke payah?
Second, aku terpaksa jadi PATI di rumah sendiri. Aku balik minggu sudah, bilik aku dah ada katil pengantin. Beta!!! Cadar kaler feveret sultan Brunei. Kalau bilik dah kena ‘hi-jack’, apalah gunanya aku menangguk di air yang keruh.
“Mak, jangan tanya kenapa Ayeh tak balik bulan depan dan seterusnya”.
Sori, aku memang tak jemput kawan-kawan. Bukan aku yang kawin. Esok kalau aku yang kawin, korang nak bawak atuk nenek 7 keturunan pun aku tak kesah.


Aku dengar Juliana Evans dah clash dengan budak buang kes tu. Dia ada fesbuk tak?

25 August 2010

WTF!!!!



Lamb of god dgn Smashing Pumpkins pun tak pegi ini kan pula kugiran ni!! Kalau Converge mungkin pergi....yea...mungkin....

*nota tapak kaki

dying fetus boleh panggil takkan lah converge tak boleh kan kan kan

Diari Ramadhan Osman Bakar

Dari 1 Ramadhan aku akan gegas balik awal. Balik awal setengah jam. Macam makcik-makcik ada laki, anak 7 orang dekat rumah. Tu kata bos aku. Aku ada misi penting bulan ni. Tahun ni. Aku dah plan. Tak boleh miss satu hari pun.

Dan tahun ni juga aku mula berjimat. Boleh dikira berapa kali aku pergi bazar ramadhan dari awal puasa hari tu. Lagipun Dekat area rumah baru ni dia punya bazar ramadhan tak kelas macam rumah lama dulu. Bazar ramadhan rumah lama boleh jumpa lagi ubi rebus cecah ikan masin. Sini, murtabak 4 gerai, nasi ayam penyet 3 gerai, nasi campur 2 gerai. Yang lain jual benda bukan-bukan. Ada ke tengah-tengah bazar ramadhan, budak rambut oren jual dvd pirate. Rasa nak 'plengkit' je kepala dia.

Aku mesti sampai rumah pukul 5.15 ptg. Ada masa lebih kurang satu jam lima belas minit untuk aku solat dan siapkan juadah berbuka. Kalau lewat, aku terpaksa menjeling-jeling 'dia' dari dapur.

Setiap hari, dibulan puasa ni. Aku akan tercatuk depan tv tepat pukul 6.30 ptg. Semata-mata nak tengok 'dia' ni.







Ini Obsesi baru aku, dalam mengisi ruang-ruang kosong yang selama ni aku tutup dengan.. Keeping all the memories, good and bad, is not the best way to moving on. Mais c'est la vie que nous avons un certain temps. Bon appétit

24 August 2010

VERSI MAMPU DIMILIKI OLEH SEMUA ORANG

Ok gua nak kongsi satu rahsia, gua pun baru tahu benda ni drp member gua yg menetap di ireland. Dia pesan dgn gua kalau nak kongsi rahsia ni sebaiknya hanya pada orang orang tertentu sahaja yg lu percayai spt rakan rakan blood dan tiz zakiyah. Dia kata kalau ramai orang dah tau rahsia ni dah jadi tak true, bab true tak true ni bukan boleh dibuat main, sedangkan belacan pun boleh siap nak memancung mancung.

Benda yg telah dikategorikan rahsia ni bukan main main lah dia punya mahal. Sebab diapunya mahal tu lah ramai orang yang tak mampu nak beli, bagi yang mampu beli pulak belum tentu pandai pakai, ini kan pula yg pandai pakai barang ni pun belum tentu dia pakar atau champion menggunakan barang tersebut sbb skrg ni banyak sangat manusia yg mengaku dia pandai walhal sama standed dgn cipan je kepandaiannya itu.

So kita berbalik pada harga barang rahsia ni, mengikut cerita ejen ejen gua barang ni barang butik, hanya kedai yg telah dikhaskan sahaja yg menjual barang ni. Mengikut cerita ejen ejen gua lagi harga sebijik barang ni yg paling gred permulaan jejak 7 hingga 8 riban brader!! kalau yg gred tinggi budak darjah 3 pun tahu nak congak mau jejak belasan riban. Mana nak cekau duit?? 10bijik tabung lu pecah pun belum tentu cukup duit nak beli, tapi kalau lu pasang toyol mungkin berjaya. Tapi kalau gua ni kerja gomen dah lama gua apply personel loan buat beli barang ni, belen duit tu gua buat lepak starbuck pekena kapucino tiap tiap petang.


Ingat pesan gua, ini barang rahsia, lu orang dah sedia nak tengok??? Skrol kebawah…..





Skrol……..










Skrol……












Skrol lagi……















Lagi…………………..

















Dan lagi………….























Lagi……………………………………………………..























Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!














Apple computer brader!!! ni yg versi mampu dimiliki oleh semua orang, modal pun tak banyak, kalau lu tak suka epal hijau lu try epal kaler merah, tapi kalau letak pelam epal tu gua tak pasti dia jadi true atau tidak, tapi tak salah kalau ingin mencuba. Amacam berani lepak starbuck sambil layan wifi free???? SEKIAN.

22 August 2010

Macam Senang Gituu.........

Kita biasa makan roti canai, roti jala dan roti John. Korang pernah dengar Roti Boyan? Roti Boyan ialah makanan yang berasal dari Pulau Bawean, Timur Jawa Indonesia. Orang Bawean atau disebut Boyan telah bermigrasi ke Tanah Melayu dan Singapura sejak awal abad ke-19. Mereka berhijrah ke sini dan membawa resepi tradisional mereka bersama. Di Singapura, masih terdapat komuniti Orang Boyan yang asli dan mengekalkan identiti asal mereka.

Rupa roti ini lebih kurang murtabak atau roti canai telur. Bezanya murtabak berisi daging, bawang dan telur. Roti Boyan pula diisi dengan telur yang dicampur dengan bawang dan kentang yang dilenyek (mashed potatoes). Roti Boyan yang asli dimakan dengan sambal tumis ikan bilis. Tapi, disebabkan orang Malaysia ni kreatif, sidekick Roti Boyan bukan lagi sambal tumis ikan bilis sahaja. Roti Boyan sedap juga dimakan dengan kari dan sos cili. Bergantung kepada selera kita. Petang ni aku buat Roti Boyan untuk berbuka puasa. Sila salin resepinya ya puan-puan.

Untuk kulitnya: Sama seperti membuat doh roti canai

tepung gandum
air suam
sedikit garam
sedikit baking powder
sedikit butter
dan minyak

cara:
campurkan semua sekali, uli sehingga menjadi doh.
tinggalkan beberapa minit.


Untuk isinya:

kentang yang telah direbus
telur
sedikit garam
bawang dihiris halus
sedikit ajinomoto

cara:
campurkan semua sekali dan gaul sehingga semua bahan menjadi mesra. bob mesraaaa....


kemudian canaikan doh tadi seperti membuat roti canai.
isikan kentang + telur tadi ke dalam lapisan kulit tadi dan lipat dengan rapi supaya isi tidak terkeluar ketika menggoreng.
ketika menggoreng roti ini, pastikan api tidak terlalu besar supaya isi kentang + telur tadi masak.

dan beginilah hasilnya:



Sambal tumis atau kari tu korang cari sendiri la resepinya. Takkan itu pun nak ajar. Tampo kang!

Macam senang gitu.....

HOW TO REDUCE ACCIDENT DURING FESTIVE SEASONS, THE FUN WAY?

Setiap kali raya, tak kira lah raya apa pun Aidilfitri ke, Tahun Baru Cina ke terutamanya, kita selalu dengar hal-hal berkaitan kemalangan jalanraya yang kebanyakkannya mengerikan. Bagi pengguna jalanraya yang tegar macam aku, perubahan gaya pemanduan (rujuk : speeding) dah lama berubah sejak hampir 7 tahun lepas. Kalau mula-mula aku drive kereta dulu, 120km/j adalah the lowest aku bawak masa drive kat highway, tapi sekarang 120km/j adalah the highest aku bawak @ pecut, itu pun kalau ada hal yang betul-betul mustahak, kalau tak, memang 110km/j adalah paling tinggi dan 90km/j adalah gaya pemanduan biasa aku masa drive kat highway (note : sebelum bertukar gaya pemanduan, kereta Toyota KE20 aku pernah mencecah 168km/j, perjalanan dari Yong Peng ke Alor Gajah yang mengambil masa hanya 20 minit).

Tapi gaya pemanduan yang tak sihat tu akhirnya berubah bila terbaca, terpandang, terlihat, tertengok semua jenis kemalangan jalanraya di dada akhbar dan televisyen yang terus membuatkan aku trauma untuk memandu bak Kimi Raikonnen. Kemalangan yang kebanyakkannya bukan species patah-gigi-atau-luka-kena-hiris-pisau-nak-asah-pensel-punya jenis. Ni tahap sampai lebur satu badan pun ada. So disebabkan hal-hal macam ni, gaya pemanduan aku telah berubah secara 360 darjah. Ditambah pulak aku drive kereta yang tak setaraf dengan kereta F1, so sendiri mau ingat. "Kalau bawak slow pun dah kena teruk, lagi bawak laju, mcmana agaknya" aku berdialog dalam hati sambil garu kepala yang tak gatal.

Tapi walaupun bermacam kempen yang kerajaan atau NGO telah buat, the outcome tetap sama, tetap masih banyak kemalangan jalanraya yang berlaku. So, kenapa tak diadakan, satu kempen, yang boleh mengubah sesuatu tabiat buruk atau mengurangkan sesuatu kejadian buruk, the fun way?

Ok. Ini idea aku untuk bagaimana kita boleh mengurangkan kemalangan jalanraya di musim perayaan. Harap orang-orang kat parlimen bukak mata.

- SESIAPA YANG MEMANDU DI BAWAH 110KM/J DAN DI ATAS 90KM/J SECARA BERHEMAH, AKAN MENDAPAT VOUCHER PETROL RM100 PERCUMA DAN JUGA TOL PERCUMA BAGI SATU PERJALANAN. MANAKALA YANG MELEBIHI HAD LAJU, AKAN DIKENAKAN BAYARAN TOL BERGANDA SEBAIK NAK KELUAR DARI TOL. KALAU TAK BAYAR, TAK BOLEH KELUAR.

Tak logik? Nanti dulu. Mungkin korang terpikir macamana nak tau kereta yang bawak slow dan bawak laju. Kat sini datangnya kegunaan sebenarnya speed trap untuk merangka jumlah kereta yang dimaksudkan. Dan tahap pemberian voucher minyak dan tol percuma mungkin dihadkan untuk, let say, 100 prizes untuk setiap 1000 kereta.

Manakala denda bagi melebihi had laju dikenakan pada semua jenis kereta yang didapatai melebihi had laju. Pembayaran adalah secara cash!!!

Semua keputusan akan diberikan secara tunai @ beri terus kat plaza-plaza tol. Dengan cara ni, semangat pemanduan berhemah akan lebih tinggi lagi. Menarik kan?

Tu rasanya idea aku yang mungkin perlu banyak kajian. Tapi rasanya tak mustahil untuk dilaksanakan. Sebab penukar pemikiran orang ni susah dan memang kebanyakkan orang tak makan saman nak-nak kalau umur dah tua masuk 30an 40an (bukan 23 yek!). Tapi kalau benda tu fun, mungkin ramai yang akan terlibat. Dok gitu? Kalau korang pulak, apa idea korang?

Still blur? Tengok vid kat bawah. Selamat memandu dengan berhemah!

SEGMEN:



1. David Caruso aka Horatio Caine pernah beraksi dilayar perak bersama Sylvester Stallone dalam filem Rambo First blood. masa tu dia memegang watak polis sengal yang di karate oleh John rambo. dan tahukan anda, Rambo batu pahat ialah Abang Dozo.

2. Andrew Zimmern makan kebanyakan benda yang kotor tetapi paling tidak menyukai durian. dia kata bau durian seperti bau bawang busuk. bingai kan.

3. Guinea pig bukan tergolong dalam spesis babi dan bukan juga berasal dari Papua New Guinea. guinea pig adalah tergolong dalam kumpulan haiwan perosak atau rodent seperti tikus. memang rupanya juga seperti tikus dan bukan babi.

4. Ronny James Dio yang memulakan isyarat jari heavy metal yang menjadi ikutan sehingga hari ini. dan ketika mati akibat kanser, dia sempat berkata "you win this time" sambil menunjukkan isyarat jari berkenaan. tahukah anda siapakah yang dimaksudkan dengan "you" oleh Dio? entah.

5. Azwan Ali melancarkan buku mengenai hidupnya bertajuk "selamat Jalan Dunia Pondan" dan lagu popular ramlah ram pula bertajuk 'selamat jalan romeo'. persamaan antara Azwan Ali dan Ramlah Ram ialah mereka suka warna pink.

6. John Dillinger tidak pernah mengucapkan "bye bye black bird" ketika akhir hayatnya. ia hanyalah tambahan oleh director Michael Mann sebagai dramatic effect filem Public Enemy. penipu punya Michael Mann.

7. Harga lantai bagi murtabak daging dan ayam yang dijual dibazar ramadhan sekitar Johor bahru dan Pasir gudang ialah RM2.50. tak ada lagi murtabak berharga RM2.00 kebawah. dan isinya lebih bawang dari daging.

8. Eternal Sunshine of the Spotless Mind ialah filem suspense thriller kedua Jim Carrey selepas Batman Forever di mana Jim memegang watak mamat yang obsessed dan sicko. diikuti dengan filem The number 23 pada tahun 2007.

9. Drama Nur Kasih ditayangkan semula di tv3 pada setiap pukul 5.00 pagi bulan ramadhan diatas permintaan ramai. dan heroinnya ialah Tiz Zaqyah dan bukan Fauziah Ghouz.