28 December 2011

Kelas Muzik Bukan Rock #101

Aku mempunyai satu kelebihan dalam hidup ini yakni selalu tak habiskan benda yang aku start. Salah satu benda yang aku start tapi tak habis-habis lagi sampai sekarang:


Belajar main seruling.


Belajar main percussion.


Aku pernah mengikuti kelas muzik peringkat sijil di National Conservatory of Arts untuk mempelajari kedua-dua jenis alat muzik di atas. Dah TUA main sijil-sijil lagi! < bongok!


Oleh kerana minat yang tinggi, kita perlulah ada alat tersebut untuk belajar main takkanlah nak pinjam-pinjam banyak cantik kau punya nenek dah lah PTPTN pun tak bayar lagi nama pun dah sangkut kat Kastam puih! < bongok!


Jadi aku pun beli. Setakat ini, aku ada 3 bamboo flute, 1 chinese egg flute, 1 pair Castenet dan 1 Djembe.


Bansuri Bamboo Flute Key D

Bansuri Bamboo Flute Key A

Chinese Bamboo Flute Key A

Castenet

Chinese Egg Flute Key dia aku pun tak tau

Remo Djembe Skin 10"


Setelah aku grad dari program muzik tersebut dan memegang segulung sijil, sampai ke hari ni aku hanya tau main lagu Do Re Mi sama lagu Happy Birthday sahaja. < bongok!


....


Masalah aku adalah : waktu pembelajaran yang amat singkat, instrument yang sukar dan fokus terganggu oleh kerana Liyana Jasmay dan Juliana Evans lalu lalang depan muka aku (pusat muzik itu juga port lepak artis budget macam ni). < bongok!


Sijil dah ada tapi satu lagu Rohana Jalil pun tak reti main! PUIH! < bongok!


Apa kau ingat Ayati Tasrip tu nak featuring kau ke kalau setakat kumpul alat muzik kasik habuk dalam stor? < bongok!


Sekian. < okay



26 December 2011

Jalan Jenang REPREZENT!



"Jadi part of writer Jalan Jenang amacam? Beran?"


Itulah pertanyaan sebuah sahabat aku tempoh hari.


"Bahasa apa kau orang pakai? Bukan style aku menulis dalam bahasa Melayu ni paham tak?"


Itulah reply aku.


Mulai hari ini, aku berbesar hati mencemar duli untuk mengotorkan kaki aku untuk memijak Jalan Jenang, sebatang jalan penuh kontroversi, penuh sarkastik, penuh aksi lucah Sabul dan kelapa sawit. Penuh honesty.


Sebahagian besar hidup aku selalu menjadi 'featuring' dalam sesebuah pertubuhan atau entiti. Tapi kebanyakkannya tak habis sebab aku jadi semakin power dari orang lain menyebabkan aku ditendang.


Jadi kali ini, Jalan Jenang ini akan terus direpresent oleh pakar-pakar bahasa, muzik dan senggama. Dan kali ini, Ahmad Tongkeng pula featuringnya OUYEAH!


Salam kenal-kenal. Minta maaf awal-awal kalau tersalah kata. Di sini saya bujang. Oooops!


Ini gambar terbaru aku waktu perhimpunan AMNO tempoh hari



WHERE'S MY SUBTITLE???


klik untuk download(kalau internet lu laju lah kah kah kah)

Sambil sambil berlatih ukulele, gua download kartun Robotech ni kasik completekan 3season, celaka betul gua baru tau dia sampai 3season.

Gua pun baru tau yg versi jepun ada 3lagi cerita yg berbeza pasal Robotech/Macross ni.

Dulu kalau terlepas tengok 1episod Robotech ni memang esok dkt sekolah terbongok la diam dengo budak budak cerita. Selalu yg menyebabkan gua terlepas menonton ialah takde letrik, hubungan gua dgn LLN jaman tu mmg tak berapa nak ngam.

Selain Robotech, kartun Transformer, GI Joe, MASKED, Ultraman, Space Cop Gaban, dgn Aksi Mat Yo Yo kalau terlepas tengok mmg celaka diapunya feel.

Bila menonton balik gua baru paham jalan cerita dan mana datang nya teknologi Robotech tu. Sbb zaman tu wa tgk sbb kapal terbang boleh jadi robot dan perang perang, wa pun tak pernah fikir jalan cerita ke watak dia ke itu semua letak tepi yg penting ada robot. Owhhh wa hampir terlupa jaman tu belum ada subtitle lagi kah kah kah

NOTAPAKAKI:

Wow awak sungguh 80'an

SESUATU YANG TERTUNDA

Tekak gua tiba tiba terasa nak makan lauk daging masak kicap, disebabkan tak ada kedai yg menyediakan lauk daging kicap yg power gua mengambil keputusan utk masak secara diy.

Ok kenapa pulak gua yg masak?? mengapa bukan bini gua?? Ok gua pendekkan cerita, bini gua tgh mengamuk sbb gua beli tv LED 40inci buatan jepun tanpa persetujuan dia(sbb dia nak ajak gua pegi Habib jewel beli emas). Owhhh hellyeahhh duit bonus gua apa!! suka apa lahh benda apa gua nak beli!! kalau gua belanja makwe nnt lu marah plak!! watdehell!!!

Berbalik kepada cerita lauk daging masak kicap, gua malam tadi pergi paso borong smart beli bahan bahan utk di masak. Ok kenapa gua pergi paso borong smart, mengapa tak paso borong pandan(dekat dgn rumah gua)?? dari segi harga gua rasa lebih kurang sama merepek je dua dua paso tersebut, apataknya harga ikan duri yg cokia tu(ikan sungai paling cekai) diorang tekan sampai 17hengget sekilo!! dan alasan nya 'musim tengkujuh laut bergelora', heii watdefttzzgghe!!! ikan duri tangkap dkt sungai je bkn laut(kalau salah info gua mintak maaf, selamat hari natal)!!!

paso borong smart pada gua lahh dia bersih berbanding paso borong pandan. Keadaan yg berlecak menyebabkan gua fail dgn paso borong pandan. Dan lg satu paso borong smart byk makwe makwe yg pegi paso ala pegi clubbing dia punya dressing i tell you kah kah kah

Berbalik kepada cerita lauk daging masak kicap, gua pun riki kedai jual daging ni, gua tanya brader tu ada daging yg lembut senang nak masak, tak payah masak lama dah empuk, kalau boleh daging batang pinang pun power jugak. Brader kedai daging kasik gua beberapa potong daging yg dia kata 'komfom empuk der', disebabkan gua bukan kerja dlm scene daging jadik apa yg penjual daging bagi gua terima dengan hati terbuka.


Hari ini,

tepat pukul 12.30 tengahari selepas melayan upin dan ipin gua start masak. Berbekalkan ilmu yg gua tuntut drp channel 703 AFC gua memulakan upacara memotong bawang beso dan kecik, bawang putih, lada kering yg telah direndam supaya lembut, kesemuanya gua kisar sampai lumat. Daging gua potong kecik kecik dan nipis nipis agar sedap mulut mengunyah inikan pula mata memandang nya. Dua bijik kentang gua potong wedges dan sebijik tomato utk dicampurkan sekali dalam kuah kicap tersebut utk mendptkan rasa yg mantap.

Gua panaskan minyak masak dlm periuk, masukan potongan kentang wedges dan goreng separuh empuk, masukkan sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih sebagai penambah aroma, tuangkan bahan yg sudah dikisar dan tumiskan sehingga naik bau.

Bila tumisan tersebut sudah agak agak mantap masukkan potongan daging dan gaulkan sekata. Masuk kan kicap manis mengikut kesesuaian rasa agar tidak terlalu pekat mahu pun cair, bak kata iwan 'yg sedang sedang saja' ewahhhhh

Masukkan garam dan gula sbg perasa agar kuah kicap lagi power rasanya. Masak sehingga empuk daging tersebut. Sesudah itu hidangkan dengan nasik putih dan air sirap.


1.30 petang,

dah 1jam ni gua masak daging ni, takde menunjukkan dia nak empuk apatah lagi sedap untuk di kunyah. Membara hati gua ni dgn brader kedai daging tu!! takpe takpe gua dah standby semangkuk daging kicap ni kasik dia rasa, owhhh kau ckp empuk ehhh mana kau punya empuk haaa!!! SEKIAN

HERE COME THE HOT STEPPER, TURN AROUND, I'M A MIRACLE GANGSTER, TURN AROUND

Blog ni akan ada penulis baru. Seorang yang bleh tahan celaka gak cara penulisannya macam kitaorang. Diharap dengan kemasukkan beliau, akan menambah seri kat blog ni...untuk rujukan, dia seorang yang telah bernikah..mekasih...rujuk gambo di bawah untuk keterangan buah layut...eh, lanjut...


BRADER AHMAD TONGKENG
(tengok dari baju macam budak-budak metalcore zaman sekarang, tapi apa-apa pun kita tau dia seorang yang berjiwa dangdut reggae)

LIGHT MY FIRE

minggu lepas gua ke singapore shopping dgn brader dozo, ronda ronda cuci mata sambil melayan MRT yg takde letrik kah kah kah apa punya cokia 1st world country ni!!!

spt biasa gua membeli barang barang yg bersangkut paut dgn gitar iaitu 2bijik pickup cap seymour duncan untuk gua mod kan gitar tele dan jaguar gua dan juga benda ni--->>

sebijik Ukulele.

gua dah lama simpan cita cita nak belajar main ukulele ni tapi masa tak mengizinkan sbb gua tengah serius tahap astronaut dgn band doom gua, buat lagu, jamming, prektis hujung minggu mengalahkan saari amri kah kah kah

maka dengan itu dgn berbekal kan duit gua sambar sebijik ukulele ni yg harganya dibawah paras kemiskinan 27dollar, ukulele paling murah dan cekai, tapi dgn tekad dan jati diri yg tinggi utk belajar harga barang tak penting, yg penting usaha tangga jaya!!!
ok sebenarnya gua punya duit tinggal last kopek 30dollar, belen 3dollar tu buat tambang MRT balik kah kah kah

spt yg gua katakan tadi berbekal kan semangat dan jati diri yg tinggi gua yakin gua akan boleh main ukulele mcm budak ni. Gua punya yakin tahap panglima tau kah kah kah

SEMALAM I CALL U, U NO ANSWER

gua punya busy skrg dh sama level mcm astronout, byk benda gua kena buat ni, potong rumput, pergi paso, masak nasik, bawak anak pegi laut, download movie 1080p, berlatih tubi ukulele, edit lagu, pasang pikap gitar, belajo baca not taugeh, mod gitar pedal, basuh kereta, jogging(ok yg ni gua temberang), ahhh kalau gua taip sampai lusa pun tak habis!! ok gua nak layan Channel 5 HD dulu. SEKIAN



NOTAPAKAKI:

celaka betul gua yg duduk jb boleh tak tau skrg tv spore Channel 5 dh ada HD, free pulak tu!!

21 December 2011

SUASANA HARU BIRU

Dalam kepala hotak wa sekarang cuma memikirkan masa depan family wa dan juga masa depan syarikat bapak wa. Terus terang wa cakap, wa blum nampak akan keserasian antara berjaya dan sedap2 dalam firasat hidup wa.


Sejujurnya, wa rindu dengan zaman mandi parit dengan curik buah rambutan jiran seberang lat beberapa rumah dari umah wa. Zaman tu, yg wa tau, wa bagaikan hero naik motor bila wa sarung helmet buatan dari kertas yg wa reka. Zaman tu kawada dengan mainan askar kecik jadi peneman wa. Zaman tu wa dengan kawan2 kampung main hoki pakai batang kayu getah yg bengkok sikit. Zaman tu wa terpaksa layan Kakak wa miming lagu Pojiah Latip walaupun wa tau yang Pojiah Latip tak hot time tu, berbeza dgn zaman sekarang. Zaman tu, kitaorg main perang2 guna lastik dengan buah biji getah, kena kat dahi mmg berbekas macam orang kuat semayang. Zaman tu naik beskal bmx time gi sekolah agama kena senseng seluar sampai lutut, kalau tak mmg berminyak la seluar sekolah yang putih tu. Zaman tu wa cilok makan ERT yg budak2 tak abis makan. Zaman tu wa kena sebat dengan cikgu diseplin sebab curik durian kat umah orang yg duduk berjiran dengan sekolah rendah wa, sambil hukuman tambahan tulis penuh satu buku kosong "saya tak mau curik durian lagi" sebab dah la curik durian, makan pulak sepah2 buang kat kawasan umah jiran tu. Zaman tu bila banjir main rakit batang pisang, sampaikan wa penah kena sengat dengan lipan air. Bla bla bla.


Seronok kan zaman tu....taunya main jek....paling syok tgk MacGyver...


Published with Blogger-droid v2.0.2

12 December 2011

MARI KITA KELAUT WOII!!!



Kelu lidah gua copot telinga gua dengo amy nyanyi, ni konsert dkt penang, serius ini lah yg paling fail dlm sejarah konsert search, kecewa kecewa gua, ye gua mmg tak pergi tgk yg dkt stadium larkin aritu, sbb gua malas kah kah kah kah

NOTAPAKAKI:

Kid punya solo pun out, off kelaut je memanjang. Cerita banyak tak guna laa gua pun tak bole goreng mcm Kid tu, kentang goreng boleh laa kah kah kah kah

06 December 2011

ZOMBA THE WALKING DEAD update

episod 7

celaka betul gua tunggu diapunya update episod 8 tak keluar keluar, bila gua bukak website AMC rupanya episod 8 akan ditayang kan bulan 2 tahun depan!!watdehell!! patutlaa ending episod 7 ni sedap semacam je!!

DUGRO : JALAN JENANG SELL OUT


WATDEHEL!! Jalan Jenang dah sell out, siap ada iklan Dugro....jadah!!! Ni kalau ada sesapa parents yang baca mesti dia ingat Jalan Jenang ni blog untuk kanak-kanak tadika, paling hampeh diaorang ingat ni blog untuk Sekolah Sinar Harapan sebab dengan adanya iklan susu Dugro, kaitannya makin kuat....watdehel la Jalan Jenang sell out!

Yes, wa yang include kan iklan ni, tapi tu tak bermakna wa pelanggan setia Dugro!!! Jadahnya wa nak minum Dugro, wa bukan bayi siak! Abg Mat Tora minum susu Anlene yg 50++ tu....wa minum susu kambing sebab nanti bleh mengembek kalau jumpa kambing...!

01 December 2011

OPEN MINDED KONON!



Ini semua komen-komen beriya dan bangang daripada orang yang bangang! Kenapa korang ni taksub sangat dengan satu parti politik, tak kira la korang dari politik mana pun, tapi kalau dah taksub sangat sampai orang dalam parti politik tu buat salah pun korang jilat bontot diaorang sampai bontot diaorang lebam....

Cakap pandai tapi otak? Sama lah macam bebudak sekrang yang gaduh pasal bola...team baru nak naik tapi memasing ngaku terer...memasing kata memasing bagus! jadah!

Lu orang clueless? baca link ni

KLIK SINI KALAU ANDA RASA ANDA HENSEM/LAWA

Semua cakap macam nak jadi hero! Tapi bahagian kutuk je pandai, cakap berdegar-degar, tapi bab nak menggerakkan memang tak pandai! WA SALUTE LU WAHAI Anas Zubedy SEBAB LU BERANI! Sekarang ni ramai sangat keyboard warrior!

23 November 2011

Azizan Singah


watdeheel tora ni bagi link file dah removed ni. watdeheeeeellllllllllllllllllll tora 'azizan singah' corgan



lain kali nak blog tu check dulu. jangan buat benda tak ikhlas,sambil lewa. macam buang kahak di tepi tangga. puiihhhhh

21 November 2011

ABDUL WAHUB DAN BANGSI AJAIB part 9



Brader Ozzy suruh klik

dokumentary pasal Ozzy Osbourne, gua malas nak cerita lebih lebih pasal ozzy ni sbb gua bukan true sgt mcm budak hatko ptmoen, siap ada tshirt ozzy tu!!!

Gua suka Ozzy sbb Black Sabbath, kalau tak kerana Black Sabbath gua mmg tak IN dgn ozzy, sbb semua album solo beliau gua mmg tak boleh hadam.
Gua cuma suka album album beliau semasa dgn Black Sabbath sahaja dan gua dgr cerita Black sabbath akan reunion balik dgn old lineup dan buat album baru!!hellyeahhh!!!

ZOMBA THE WALKING DEAD update

episode 5 klik

episode 6 klik

jadah episod 5 wa tak tgk lagi dah kuar episod 6, gua kena menonton secara turbo ni!!

18 November 2011

HARIMAU BAHAM GARUDA



“Kalau kita lapar itu biasa. Kalau kita malu itu juga biasa. Tapi kalau kita lapar atau malu itu karena Malaysia, kurang ajar!” – Bung Karno

Sorang kawan wa yang duduk Amsterdam tanya, "laaa...tak abis-abis lagi ke sakat menyakat ni?", bila wa tulis kat status FB wa "Budu asalnya dari Indonesia", sebagai kepuasan meraih kejayaan Harimau Muda mengalahkan Indonesia malam tadi. Wa diam, tak balas... tak lama lepas tu, status kawan 'Belanda' wa ni berbunyi begini, "Baik Indonesia, Baik Malaysia dua2 sama ... Masing2 ada otak letak kat lutut ... just football .... Be nice to each other ....No Racist Racist okay ...."....dan dia cuma balik Malaysia cuma paling lama sebulan setahun.

Apa yang boleh wa katakan, kita tak tau sesuatu kalau kita tak mengalaminya.

Kita imbas balik kenapa kemenangan Harimau Muda semalam adalah satu kepuasan walaupun belum menang pingat emas. Ini wa cerita berdasarkan apa yang wa pandang, baca, berkawan, lihat, dan blah blah blah....tiada kait mengait dengan orang lain..

1. Perlawanan pertama Piala AFF Suzuki 2010 antara Harimau Malaya bertemu tuan rumah, Indonesia sebelum sepak mula, nyanyian Negaraku di sorak ... selepas itu jelas kedengaran sorakan "Maling, Maling,Maling" seluruh Stadium Gelora Bung Karno. Lu orang akan tau betapa suara macam tu punya kuat akan kedengaran bila hampir 90% penonton bersorak, kalau lu orang pernah gi stadium tengok bola. Walaupun Norshahrul Idlan Talaha menjaringkan gol pembukaan, Malaysia kalah dengan keputusan 5-1. Dan rakyat Malaysia serta akhbar-akhbar Malaysia yang kita tau dia punya bongok tu mengakui kehebatan Indonesia. Dalam perlawanan ini, pertama kali sinaran laser kelihatan di kejohanan Piala AFF Suzuki 2010, kat kepala Sharbinie Alawi, keeper Malaysia pada perlawanan itu.

2. Sepanjang waktu sebelum perlawanan akhir Piala AFF Suzuki 2010, wa cuba berkompromi dengan para penyokong Garuda di laman facebook Bolasepak Malaysia. Diaorang menyerang tak kena cara daripada gambar Datuk K. Rajagobal pakai bikini (badan jek sexy, muka sori datuk, menangis wa) sampai lah ke gambar bendera Malaysia dibakar. Itu belum lagi masuk bab hal-hal Malaysia pencopet, maling, nggak punya budaya, merdeka nya aja Inggeris yang bagi nggak seperti rakyat Indonesia yang mempertaruhkan nyawa dan maruah untuk meraih kemerdekaan dari Belanda, tarian pendet, batik, rendang, lagu rasa sayang, lagu Negaraku yang katanya diciplak dari lagu terang bulan, bla bla bla.....secara seriusnya wa sangat-sangat berkompromi. Ini hal bolasepak, apa bikin campur urusan lain, hal lain....dan seperti yang diagak, jawapan minded kelas ke 3 plus marah tak tentu hala dikeluarkan oleh mereka. Korang paham kan ayat berkompromi tu macamana dan bagaimana caranya? So tak yah la wa bagitau macamana wa berkompromi. Cukup dengan ayat 'peace'.

3. Isu tarian pendet yang dikatakan dicuri Malaysia daripada Indonesia selepas sebuah iklan buatan National Geographic (berpengkalan di Singapura) menayangkan tarian tersebut. Ini pun menyebabkan para penduduk mereka marah tak tentu hala. Dan seriously, sampai sekarang watdehel itu tarian pendet? Jangankan tengok, join joget sekali pun wa tak pernah.

4. Sebelum perlawanan semalam, rata-rata komen negatif yang dilemparkan oleh penyokong bola mereka, dan antaranya seperti biasa, benda-benda takde kaitan dengan bola. dan selepas perlawanan pun, ego mereka tak mahu turun disebabkan kerana pasukan mereka menurunkan pasukan kedua. Apa yang paling bizarre, Malaysia didakwa guna bomoh. Errr, bukan ke part-part diaorang lagi cempien dalam hal-hal bomoh dengan santet ni?

5. Masa lagu Negaraku dinyanyikan, boleh dikatakan tak kedengaran langsung walaupun muzik tengah berkumandang. Yang wa nampak cuma mulut pemain yang terkumat kamit macam baca doa nak makan lagaknya. Semuanya disebabkan oleh sorakan penonton di Gelora Bung Karno. Lu orang expect rakyat negara mana kalau kat Gelora Bung Karno tuh? Rakyat Brunei Darussalam? Tak cukup dengan tu, banner "Ayuh Indonesia, Ganyang Malaysia" antaranya boleh dibawa masuk ke dalam stadium. Sana takde FRU ke macam kat tempat kita time Bersih 2.0 hari tu?

6. Dengar ucapan ini....
http://youtu.be/ekKVcNns5sc

So, dengan hal-hal sebegini, lu anggap wa racist atas statement wa hal budu? Lu orang lagi bertamadun kan, lu boleh decide lu orang punya pemikiran macamana.

Apa yang wa tau, Harimau Muda menang semalam satu kepuasan buat wa untuk menutup keegoan dan ketidakkompromian (beta lah ada ke ayat camni) diaorang terhadap wa secara personally. HARIMAU MALAYA, AUUUMMMMMMM!!!!

14 November 2011

Perang dah start

Ini wa amik dari fb sokerleaks ... Tak pernah baca sokerleaks? Ni blog diaorg sokerleaks.blogspot.com . lagi satu page yg paling popular dari segi sukan bolasepak ialah sokernet. Tak pernah baca? Gi blog ni sokernet.blogspot.com ... Ini smua blog cempien dlm bolasepak Malaysia.


Apa yg wa nk ckp daripada screenshot fb sokerleaks kt atas ialah perang antara penyokong bola indon dengan malaysia dh start...


Perang antara kita dengan indon sebenarnya dh lama..sejak zaman Suharto nk ganyang Malaysia benda tu sampai sekarang tak setel...


Apa yg wa perasan, penyokong indon ni terlalu sensitif sgt...benda bola ni, bab2 nganjingkan antara satu team dgn team lain tu biasa ah...tapi diaorang macam tak paham dengan konsep nganjingkan team ni...wa bkn nk puji Malaysia pnya supporter, tapi bab nganjing ni supporter Malaysia lebih professional daripada supporter indon...


Cuma sampai ke hari ni yg wa tak paham, diaorg ni benda2 yg takde kaitan langsung dgn bola pun babit sama....apa siak kena mengena kain batik dengan bola? Wa sangat tak paham...


Oleh itu, expect time Malaysia lawan Indon akan bergema sahutan "Maling, maling" time lagu Negaraku dimainkan macam masa AFF cup last year...


Melampau sangat memang aku bom umah sewa indon kt area kampung aku....mercun bom stok raya pun tak abis lagi tu...cukup rasanya...


Aummmmmm!


Published with Blogger-droid v2.0.1

12 November 2011

INDIE ROCK WATDEHEL RILEK SUDAH



lagu yg selalu bermain main dlm fikiran gua, lagu yg selalu gua bersiul siulan ketika pulang dari kerja.

09 November 2011

SEPERTI TIKUS


KLIK



skrg ni makin jarang gua terjumpa band band baru yg IN dgn selera gua, yg ni boleh tahan melayan jgk diapunya pergi. SEKIAN

07 November 2011

ZOMBA THE WALKING DEAD update

episod 4 sudah up sila klik

Torres Malaysia

Ni gambo sayur kacang. Sayur dan kacang adalah dua perkataan yg negatif dalam bolasepak. Pasukan sayur dan pasukan kacang adalah dua benda yg berkaitan dalam bolasepak bersamaan dengan loser...


Pasukan Harimau Malaya cuma mengharapkan Safee Sali jek untuk score gol....Norshahrul sikit2.....Pasukan Harimau Muda? Satu striker pun takde yang bleh harap...jgn kn nk prolific, nk bagi pasukan lawan punya defender gerun pun langsung tak gerun..Fakri Saarani harap bleh pecut jek, kontrol ball hancur...nak lari je kejanya tak yah main bola la, gi masuk 100 meter sparing dengan Watson Nyambek, takpun Azmi Ibrahim...


Izaq Faris yg selama ni jadi taruhan lagi takleh blah...buah berat, kaki berat, badan berat...ni lagi takleh pakai...kalu smua berat, gi motong sawit, ada gak pekdahnya, bleh tolong Felda naikkan keuntungan syarikat...


Kesimpulan nya kat sini, WA TAK SETUJU DGN HARIS SINGH DEOH PUNYA STATEMENT YANG MENGATAKAN MALAYSIA TAK PERLU PENYERANG PROLIFIC SEBAB ADA PEMAIN LAIN BLEH SCORE GOL....ABIS TU, PENYERANG NK WATPE KALU TAK SCORE? MAIN GULI? JADAH


Published with Blogger-droid v2.0

03 November 2011

INI APA?

Tanda protest wa kat TNB...


Published with Blogger-droid v2.0

ANDROID JUGA BLEH POS BLOG MCM IPHONE

Lepas ni dlm jamban pun bleh post blog....tapi takde ah sampai wa nk post gambo taik plak....jadah!


Published with Blogger-droid v2.0

DROPDEAD



Sekian di maklumkan



Alasan gemuk tak boleh lompat tak munasabah...

02 November 2011

Banana Frog

Lena wa tersedar pukul 3.25 am. wa memang rasa tak sedap hati dari malam tadi. sebelum tidur wa pasang tangan dekat dahi. mata wa tajam memahat siling rumah. tak ada apa yang wa fikir.

melainkan.....



lu ni bila nak keluar?

31 October 2011

ZOMBA THE WALKING DEAD update

episod 3 klik

celaka betul zomba boleh berlari laju ni apahal brader!! george romero pun hati panas tengok!!

30 October 2011

ZOMBA THE WALKING DEAD update



sementara menunggu episod 3 diupload kasik layan dulu history channel dokumentari pasal zomba ni klik

25 October 2011

ZOMBA THE WALKING DEAD update

Season 2 episod 2 klik

******

gua baru tau yg chanel star movies ada amek siri the walking dead ni, yg celakanya gua kena langgan movies channel 3 sekaligus Hbo, star movies dgn Max, yg lagi celaka nya kalau astro bila dah masuk chanel movies ni bil for sure kena seratus lebeh sebulan, gua cuma nak tengok cerita the walking dead je jadah!! ahhh kalau gua komplen dkt menteri penerangan pasal astro ni dia pedulik apa dgn gua, u want u pay, u dont want u watch rtm!!puihhh!!

NOTAPAKAKI:

gua baru perasan yg channel tv spore channel 5 dgn suria dh mcm gampang diapunya cerita, dh mcm rtm je lebih kurang. Kalau masa gua budak budak dulu channel 5 tu mmg power mcm mcm cerita best dan uptodate boleh ditengok, skrg dh mcm celaka, gua dgr cerita dkt sana diapunya tv berbayar dia mmg power, lu nak tgk cerita power lu kena langgan la, takde free punya brg lagi, lu lepak one corner suaaa kah kah kah kah

22 October 2011

JANE JENAB KUBAK LEBEY



Jaman muzik alternatif tgh menaik dulu gua tak layan sgt Jane's Addiction ni sbb muzik yg dibawak terlampau art buat telinga gua, gua benda benda art mmg tak IN sangat, nak nak art yg mcm gampang diapunya stail puihhhh

Kalau tak kerana Dave Navarro gitaris kegemaran gua yg bermain dlm band ni mmg tak la gua nak dengo album ni klik. Dave Navarro punya petikan 6tali mmg terbaik bunyik meletop diapunya solo pun gerek. Tapi diapunya lagu mmg kureng lahh, ada gitaris power pun tapi buat lagu mcm gampang pun tak guna jugak kah kah kah kah

MAIN SEJUK



Masalah gua dgn band band dari UK ni bila sampai satu tahap diorang akan bertukar stail permainan muzik diorang kepada satu stail yg gua gelarkan "sindrom band yg ada pemain gitar tapi takde bunyik gitar", pakai gitar mahal tapi bila dgr lagu takde bunyik pun kalau ada pun cuma plucking dua tiga note yg diulang ulang, takde progresion, sbg contoh Radiohead.

Begitu juga dgn rilisan terbaru Coldplay ini klik ia sungguh sejuk dan sungguh fail, gua rindukan stail Colplay album pertama diorang, sindrom tersebut sudah terkena pada band ni, gua kecewa, baik gua layan Zivilia, SEKIAN


NOTAPAKAKI:

Perubahan itu penting tapi jangan lah mcm gampang

20 October 2011

JANJI ITU SEMANIS KURMA





can't stopped listening to them!!! need to get a flying V !!!

Basikal, Gore dan Converge

dengar-dengar national next nak buat video kelip. asik video kelip budak main beskal je. main beskal hari-hari pun tak kurus jugak.
so, menjadi kewajipan kawan-kawan tolong bagi inspirasi buat video kelip yang gore ala converge. paling taik pun macam gwar. nak dapat inspirasi tu lu orang kena tengok dokumentari ni:

Herschell Gordon Lewis: The Godfather of Gore (2010)



ni link lu orang download sendiri. banyak cantik nak odasajaa je. kata line internet laju mencacak. baidewey, converge mana. penipu. puihhhhhh

17 October 2011

13 October 2011

Harimau Malaya Giginya Tumpul.

Maka:

Inilah dia sejarah kerasukan ranking Malaysia dalam arena bolasepak seantarabangsa.

Tertanya-tanya;

Tahun 1993; Adalah tahun terbaik bagi pasukan bolasepak negara kita. Ken Worden pada masa itu kerap menyusun formation 3-5-2. Attacking midfield. 3-5-2; final Champions League 2005, Liverpool vs AC Milan. Tengok macamana team tu boleh kejor balik. Cuba kaji balik empat team terakhir yang layak ke Piala Dunia 2002.

Tahun 1996; Zaman Bro Wan Jamak Wan Hassan. Masa tu aku follow-up penyerang yang bernama Idris Abdul Karim (Johor FA). Masa tu umur dia 19 tahun. Tua setahun daripada aku. Tengah sibuk Piala Tiger. Daripada ranking 106 terus ke ranking 96. Bro Wan Jamak terus gagah sampai ke tahun 1997. Ranking terus naik ke angka 87.

Tahun seterusnya; *Bloop*... *Bloop*... *Bloop*... Enam atau tujuh jurulatih sudah berlalu. Sekarang, K.Rajagopal sedang menjenterakan pasukan Harimau Malaya.

Apakah masalahnya dan nak selesaikan di peringkat mana? Adakah dari pemain? Jurulatih? Atau pengurusan FAM? Renung-renungkanlah :)


Dan kepada Abang Tora. Bolasepak memang Gay. Kahkahkahh.....

11 October 2011

PJ HOLDINGS



Brader eddie suruh klik sini

Plot: A documentary on the band Pearl Jam that marks their 20th anniversary in the year 2011. (sedap jugak copy paste ni ewahhh)





Lagu cover drp pearl jam yg power selepas cover lagu last kiss.

09 October 2011

ZOMBA THE WALKING DEAD update

Seperti yg telah diketahui season 2 utk siri ini akan ditayangkan pd 16oktober ini, so brader brader dkt AMC ada buat webisode cerita khas utk zomba the bicycle girl, kalau tgk 1st season episod 1 scene rick grime lari balik rumah dia lps sedar drp koma dia ada jmpa zomba yg dh tinggal separuh badan je, lps tu rick grime kasik bullet in the head dkt zomba tu kasik dia pergi dgn aman. So webisode ni bercerita pasal asal zomba tu. KLIK

HELL YOU STREAMYX



Jacob bannon suruh klik sini. Gambo cantik, sound clear mcm tgk konsert jom heboh!!



Akhirnya.... berbekalkan kelajuan 30kbps gua berjaya mendownload Converge live at Hellfest 2011 900MB selama 8jam, owhhh hell yeah 8jam!!! Tahniah buat streamyx malaysia leading broadband provider, owhhh hell yeah provider my ass!!!


NOTAPAKAKI:

90% drp bandwidth streamyx gua gunakan utk mendownload, rugi lah gua bayo sebulan 110ringgat cuma pakai utk FB je, baik gua beli Hpon blekberon pasang broadband digi 48ringgat je kalau just nak layan FB!!puihhhhh!!!

08 October 2011

Haji Marlboro

Aku ada follow-up tazkirah Bro Ustaz Zamri melalui Facebook. Tapi siapa Ustaz Zamri, ek? Kalau kamu semua perasan akan rancangan "Adik dan Al-Quran" di TV9, dialah ustaznya. Dan semenjak dari bulan Julai 2011, rancangan tersebut telah dihentikan (untuk sementara waktu atau tidak, aku tak tahu). Kenapa? Ambil kisah punya ambil kisah, rupanya kerana ini:

dan respon beliau adalah ini:

Baiklah, topik utama:
Yang terbaru dan aku betul-betul terkesan adalah penerangan beliau ini:
"Harga rokok ( purata ) : RM10 (sekotak) x sehari Jumlah tahunan : RM 3650 Tempoh Merokok : RM 3650 x 5 tahun = RM 18250. Maka...... Orang-orang yang merokok WAJIB MENUNAIKAN HAJI kerana terdapat lebihan harta mereka yang selama ini disia-siakan dan dibakar..."

Dan seperti yang dijangka, pada pengamatan aku, kebarangkalian majoriti orang-orang yang telah memberikan komen pada penerangan beliau adalah di kalangan perokok dengan simbolik kurang senang. Ramai telah mengalihkan dengan ada lagi isu yang lagi berat daripada yang ini.

Aku telah berhenti menghisap rokok selama tiga tahun. Bukan dengan menggunakan kaedah mengurangkan kekerapan seharian menghisap rokok secara berperingkat sehingga berhenti, tapi aku berhenti terus. Ramai kawan-kawan aku telah menyatakan hasrat mereka kepada aku untuk berhenti menghisap rokok. Tapi malangnya, kebanyakan mereka telah tertakluk kepada phrase "You can talk the talk, but can you walk the walk". Lain kali kalau nak berhenti hisap rokok, tolonglah. Jangan cerita gagah dengan aku, siap ada strategilah, kiraan matematiklah, NitQuitIn lah. Lakukanlah secara low profile.

Sebagai kawan, aku menasihati. Begitulah juga dengan tazkirah Ustaz Zamri itu. Kesan positifnya adalah lebih banyak.

05 October 2011

BAND PILIHAN WA SEPANJANG ZAMAN (SIRI 1)

Sebagai manusia biasa yang penuh dengan onak dan duri, wa pun ada feveret artis wa sendrik. Ini lebih kepada selera wa yang akan sentiasa dengar band ni dalam jangkamasa yang agak lama. So, mungkin ada sesetengah band yang betul wa minat tapi wa tak masukkan sebab wa dengar sekejap-sekejap (watdehel, ada ke term sekejap-sekejap).

Ini tak bermakna wa tertutup untuk discover new band/new faveret band dalam idup wa, tapi buat masa ini, inilah band yang telah mencorakkan telinga wa secara kerap.Untuk posting kali ini, wa nak perkenalkan band At The Drive-In.


AT THE DRIVE IN DARI KIRI KE KANAN (OMAR RODRIGUEZ-LOPEZ, JIM WARD, TONY HAJAR, PAUL HINOJOS DAN CEDRIC BIXLER-ZAVALA)

Band ni ditubuhkan pada tahun 1993, tahun dimana wa tengah bergelumang dengan PMR dan juga muzik punk dari The Pilgrims. Wa kenal punk melalui The Pilgrims dan wa sampai sekarang minat diaorang. Watdehel, ini bukan cerita The Pilgrims. Ok, band ni terbentuk daripada daripada 2 childhood frens iaitu Jim Ward dan juga Cedric. Asal dari El Paso, Texas. Lu orang dengar El Paso pun dah tau kan diaorang ni keturunan apa kan? So hal keturunan tu wa tak yah citer panjang, kang tak pasal-pasal ada melibatkan hal-hal racist plak, jadah!

Wa mula kenal band ni pada tahun 2001, ironically tahun dimana diaorang berpecah time diaorang tengah at their peak popular status. Memang legend sebab tengah gah-gah dan disebutkan sebagai "the next Nirvana", diaorang split...memang style, macam Refused (haaa....Refused akan wa cerita next post). Wa dengar lepas sesi melepak dengan bebudak Infireal (band rapcore dan kemudian tukar style muzik ke arah post hardcore/post punk) dan dalam perjalanan balik ke Shah Alam.

1st time wa dengar, wa cakap watdehel ini muzik? Wa tak pernah dengar that kind of music sebelum ni. So sepanjang perjalanan dari Ampang ke Shah Alam tu wa 2 kali dengar. Kali kedua dengar terus melekat kat telinga wa. Confirm ini band akan jadi feveret wa.

Nak buatkan lagi style diaorang ni, pada Festival Big Day Out kat Sydney, Australia, (separuh dari attendance memang nak tengok diaorang perform termasuk artis dan pemuzik), time tengah perform, si Cedric sound kat para mosher ni supaya jangan ganas sangat time mosh/pogo. Kira macam diaorang suruh para penonton supaya disiplin time tgk diaorang perform. Tapi para penonton tak dengar cakap, jenis kepala degil, diaorang buat ganas gak. At the end, lepas lagu Arcasenal kalu tak silap aku, si cedric ni cakap kat para penonton, "I think it's a very, very sad day when the only way you can express yourself is through slam-dancing, you're a robot, you're a sheep" sambil buat bunyi kambing 'beeekkkk....beeeekkkkkk...' dan terus tinggalkan stage selepas hanya 3 lagu. Semua orang terpinga-pinga dan itu adalah last show diaorang sebab sebulan lepas tu, diaorang berpecah!! Memang style!!

Dan selepas tu, Omar dan Cedric buat The Mars Volta. Jim, Paul dan Tony buat pulak Sparta, dimana kedua-dua band ni dapat liputan meluas sebagai band yang memang artistik. Banyak perselisihan faham yang membuatkan diaorang berpecah dan menjadi 2 band.

Dan nak menambahkan lagi spice pada perselisihan faham diaorang tu, masa Sparta tengah rekod 2nd album, kalu x silap aku, si Paul Hinojos (dalam At The Drive-In dia main bass, dalam Sparta dia main gitar) ni nak tarik diri dari Sparta sebab masalah kecederaan tulang belakang yang serius katanya. Sebulan lepas tu, Paul Hinojos menganggotai The Mars Volta sebagai pemain gitar kedua. What a beef!!!!!!

Tapi tu cerita dulu. Sekarang diaorang dah geng balik walaupun dalam 2 band yang berlainan (Hinojos last2 dah tak join dua-dua band ni lagi). Diaorang bleh kamceng balik bila Omar jemput diaorang semua kat satu majlis kat umah Omar ni dan terus lupakan kisah lalu. Walaupun ada ura-ura At The Drive-In nak diwujudkan balik lepas perjumpaan diaorang tu, Omar lebih senang cakap yang perkumpulan diaorang bukan nak membincangkan hal penyatuan semula At The Drive-In, tapi lebih kepada penyatuan 'long-lost-brotherhood' antara diaorang. Kalau At The Drive-In takde pun, yang penting silaturrahim antara diaorang dah bersatu, itu yang penting.

How sweet Omar!!!

Lu orang tengok sendiri betapa intense nya performance diaorang kat video youtube bawah ni.

28 September 2011

NIRWANA



Gua selongkar stor, selak punya selak gua jumpa cd boxset single Nirvana. Lama dah gua beli ni, seingat gua masa wa duduk taman rinting dulu, dekat sebuah kedai keset deret kedai nombor dgn tokong dkt pekan masai.

Gua rasa kedai tu dah tutup kot, lama jugak gua tak turun masai ni, kalau gua turun pun sebab nak makan nasik padang kedai seberang jalan depan tokong tu sebelah klinik kalau gua tak silap.
Nasik padang dia mmg mantap dan anak makcik yg meniaga tu pun mantap jugak, tu yg kekadang sedap meriki anak makcik tu sampai gua amek lauk harga sampai 11hengget kah kah kah

Tapi gua bukan nak cerita pasal pekan masai, gua nak cerita pasal band kegemaran gua Nirvana. Diaorang ada merilis album Nirvana Nevermind 20th anniversary special edition. Dimana dlm album tersebut ada album nevermind yg telah di remastered, versi studio demo session, mixing asal butch vig, dvd, unreleased song dan rekoding live.

Sebagai peminat setia gua dah download full album ni kah kah kah gua nak beli yg ori rabak jugak wa tgk dkt HMV. Tapi gua mesti beli!mesti!


NOTAPAKAKI:


Konsert Nirvana live at Paramount ni pada gua lah kan lagi best drp konsert live at Reading 92' tu.

25 September 2011

PEMBURU



Ok band kegemaran gua dah rilis album terbaru!! Sedap dan mantap walaupun ada ciri pop sket, ahhhh hell with that!!!




NOTAPAKAKI:

Tahukah anda yg gua tak pernah beli cd ori mastodon walaupun gua ni peminat setia kah kah kah kah

Ku ku ku ku ku

Ko sokong dia as an expression of free speech. Aku banned dia bkn sbb politics, aku banned dia sbb dia hina agama aku. Kalu bukan aku yg backing agama aku, sapa lagi? Hitler? Jadah!

22 September 2011

Blogger on IPhone or IPod Touch

Aku baru muat turun apps ni. Ringkas tapi mudah terutama sekali bila berada di luar rumah. Apa-apa yang tiba-tiba terlintas dalam kepala hotak aku, bolehlah aku terus publish dari gadget aku. Tambahan lagi, ia boleh terus snap gambor dan masukkan sekali bagi merencahkan lagi cerita.
Tertakluk kepada kerajinan aku menulislaa. Hahahaa.....

13 September 2011

RETAK



Gua bukak bukak blog ni dh jadi lain, yg gua tak boleh blah nama wa dkt posting takde!! watdehell!!!

NOTAPAKAKI:

Brader neofishy kalau dah salah tu sila lah betulkan, kalau gua ada 2juta ringget gua dah upah budak IT yg buat FB tourism m'sia tu puihhhh

jadah lupa pulak nak letak nama!!


DITAIP MENGGUNAKAN TAPAKAKI TORA CORGAN

SETIAP MANUSIA ADA KESALAHAN MASING-MASING

Template baru mmg rumaja, tp watdehel takde nama sapa yang post nih?

So pada smua penulis jalanjenang, sila letak nama atas post anda...berbangga lah dengan nama anda yang unik, kiut, macho, ensem dan menarik itu....errrr, kira dh selamat hari raya maaf zahir batin la ni kan?

- Shah Jazley @ Neofishy

TEMPELENG (TEMPLATE) BARU LAGI

Baru macam rumaja-rumaja sikit kan? Bladihel macam rumaja konon Tora nih....jadah!

06 September 2011

RED HOT CHILI PODAH

Spt yg telah diketahui RHCP telah meriliskan album terbaru bertajuk I'm With You. Gua dah dengo album ni dan telah menonton konsert live album ini juga.

Pada pendapat gua lah kan bassline Flea yg power tu menjadi penyelamat album ini, budak gitaris baru Josh tu main gitar ntah apa merepek harapkan bunyik efek je lebeh.

Budak ni seken gitar utk RHCP masa perform live, jadik dia ada lah sket gaya John Fruciante tu, harap gaya je la, tp dlm album ni dia taknak buat yg betul sbg pemain gitar, gua rasa album ni semua lagu dah siap masa John Fruciante belum quit. Diorg just buang guitar works John kasik paste guitar works Josh. Kalau John yg main gitar sure meletop semua lagu ni dgn style guitar dia.

So anyway and lastly, gua mcm biasa download je album ni beli yg ori mmg TAK la kah kah kah


NOTAPAKAKI:

Album RHCP yg paling gua minat ialah album One Hot Minute, Dave Navarro rules!!!!

05 September 2011

SOLE TO SQUEEZE

Dalam entri yg lepas gua ada menyatakan masa umur gua 30sen baru gua merasa pakai kasut jenama Vans, sebegitu jugak dgn kasut jenama Dr Martens. So dlm tahun tahun sebelum tu gua banyak pakai selipar tat sing, kasut converse, Bata, pallas dan Asadi.

Kasut jenama DocMart ni mmg dah lama gua mengidam sejak jaman Pang tengah menaik tahun 90an dulu. Gua paling minat model hi cut eyelet sampai paras lutut tu pehhh kalau turun summit parade rasa jalan mcm kuda.

Tapi kalau pakai pergi beraya atau marhaban mmg kurang sesuai sbb bila nak masuk rumah orang kena buka kasut tu mmg leceh kena longgarkan semua tali baru boleh keluarkan kaki, sure makan masa, orang dah start makan gua tak habis lagi bukak kasut. Bila nak pakai balik pun satu hal lagi.

Kasut DocMart pertama gua beli dkt Spore, model Wayne. Kalau ikut kan hati gua nak beli yg ada gambo union jack tu tapi nampak mcm tak senonoh sbb gua pakai kasut ni buat pergi opis.

Bercerita pasal kasut kerja ni, setahun sekali gua sure tukar kasut baru sbb jangka hayat kasut yg gua pakai ni boleh bertahan hanya selama setahun sahaja, kalau lebih drp tu mmg merasa ibu jari kaki gua terjuih drp depan kasut tak pun sebelah ada tapak sebelah lagi takde tapak.

Pernah satu tahun tu gua konon konon nak support jenama Malaysia, so gua beli sebijik kasut jenama Bata, sepanjang 3bulan gua pakai kasut tu ayat haram jadah mmg tak pernah putus gua ucapkan bila pakai kasut tu mana tak nya seminggu pakai alas dlm kasut dah tercabut, tapak terkopak jgn cerita lahh, sampai brader tukang kasut tu ckp gua ni ada isim Hulk.

Kaki gua ni berkonsepkan dempak bukan luncup ala kaki cinderela maka agak sukar nak carik kasut yg betul betul fit. Gua tgk byk kedai kasut yg jual kasut cutting mcm nak pergi clubbing, runcing runcing je, mcm kasut Aladdin pun ada gua tgk.
Kasut jenama Hush puppies selalunya menjadi pilihan gua, sedap di pakai dan fit dgn kaki gua tapi harga dia mmg sedap jugak. Sbb tu bila dpt bonus hujung tahun baru boleh beli kasut ni kah kah kah.

Berbalik pada cerita kasut DocMart, bila gua test pakai gua rasa sungguh hepi sgt sbb fit dgn kaki gua. Dia punya design gua tak pikir sgt janji sedap mata memandang. Harga dia pun lebih kurang mcm harga Hush puppies.

Dah setahun lebih jugak gua pakai DocMart ni, masih tak menunjukkan tanda tanda tapak nak tercabut Cuma kelemahan dia kalau time hujan kalau gua tersilap langkah air cepat tembus masuk kedalam kasut. Mungkin kasut ni sesuai utk cuaca sejuk dan bersalji bukan tempat berair.

Owwhh mungkin gua kena beli model yg true Made in England kot, kalau buat berenang sure tak masuk air kah kah kah SEKIAN


NOTAPAKAKI:

Sila tonton art membuat kasut DocMart di sini.

04 September 2011

ABDUL WAHUB DAN BANGSI AJAIB part 8




Gua dah lama carik apa jenama gitar yg abdul wahub pakai(sila ke minit ke 1:19) dalam cerita Tiga abdul ni. Wa main tikam je ni hahahaaa, dan mengikut pandangan mata gua yakin gitar tu berjenama Hohner.



Gambo di cegot dari blog ni

Kalau diperhatikan betul betul headstocknya dan bentuk bodynya memang sama, cuma beza pada tone knob dan pickguard, wa rasa mungkin model yg berlainan.


NOTAPAKAKI:

Gua pun ada sejibik gitar jenama Hohner ni:



tapi kalau ada sesiapa nak trade dgn gitar mcm abdul wahub pakai tu apa salahnya lagi gua mengalu alu kan kah kah kah

29 August 2011

NOTA SEBELUM RAYA SAYA

1.hari hari jalan jam time balik kerja, yg gua pelik tak habis habis gua tgk construction dkt hiway tebrau pandan tu, tapi still tak boleh solve masalah jam ni, diaorang bikin piramid kot puihhhh

2.sepanjang bulan puasa ni cuma 3kali je gua beli makan dkt paso ramadan, memang pecah rekod kah kah kah kalau tak muka gua lah tiap tiap hari menjadik pelanggan utama! Dia punya masak skrg mmg gua takde feel nak makan, rasa mcm pasir je, harga mahal tu satu hal jugak.

3.mmg stail bdk bdk skrg punya kasut raya, anak gua je pakai Vans, gua umur masuk 30sen baru merasa nak pakai kasut Vans, ni kalau tak dengo cakap gua mmg kena libas dgn getah toler!!

4.gua baru tau yg kuih cheese tart ni mmg sedap(gua kurang minat tart nenas), masalah nya skrg bini gua beli nak buat raya tapi gua senyap senyap bedal habis sekotak kah kah kah

5.yg paling betah gua hari jumaat dah naik kerja kah kah kah kah padan muka!!!

28 August 2011

DEMAN DENGGI



Seharian gua melayan discography band Dengue Fever ni, sungguh menyeronokkan. Secara tak sengaja gua terjumpa band ni bila melompat dari satu video ke satu video di youtube. 1st time wa dengo mcm merepek apacelaka lah matsaleh ni main muzik ala ala cambodia(penyanyi utama mmg berasal drp sana), tapi bila gua spin lagi dua tiga track menarik pulak stail psychedelic rock ada campur surf campur a go go(mcm Force Vomit). Yg power diorg dpt perform dkt Jools Hooland show lagi!!



Kalau dah perform dkt Jools Hooland mmg sure lah band ni power.



Haa ni lagi celaka punya duet!! kah kah kah kah tapi best!!

21 August 2011

SADUR

Album lagu cover song mmg belambak tapi tak semuanya gua boleh IN, yg paling top of the pop album cover song yg gua paling suka Nativity In Black , cover song Black Sabbath.

Baru baru ni ada 2 album cover song yg gua melayan jgk dengo:

1.Newermind

Album ni di berikan percuma bila membeli majalah SPIN keluaran bulan ogos. Lagu lagu terbaik Nirvana yg diberikan sentuhan baru. Wa paling suka cover Endless nameless drp band EMA.

Lagu endless nameless ni adalah hidden track dlm album nevermind(bukak track yg terakhir Something In The Way selepas lagu tu habis kasik fast forward smp minit ke 10 kalau taksilap akan muncul lagu ni).

Kalau tgk dvd live atau youtube nirvana lagu ni adalah lagu penutup konsert dimana acara ritual memecahkan instrument musik dijalankan. Kalau dkt Malaysia ni gua tak jumpa lagi setiap akhir persembahan bandboy kasik pecah semua barang, paling kokak pun baling pick gitar dgn stick dram, yelah manataknya nirvana sekali konsert dibayar riban riban, pecah kan mlm ni konsert esok dh boleh beli baru, band kita setakat dibayo 30hengget apajadah nak pecahkan gitar jenama squire, baru putus tali gitar je dah mengamuk mcm tenuk kah kah kah

2.Stroked: a tribute to is this it

album pertama the strokes yg di cover semula oleh band indie. Boleh didownload secara percuma di website Stereogum.
Pening jugak dengo band indie dlm album ni kalau telinga tak betul betul art, jenis art yg mcm gampang kah kah kah

Nota tapakaki:

Ok ok gua mengaku gua suka jugak dgn album cover Kristal bollywood kah kah kah

MANA LU PUNYA PANCUNG!!




Gua baru berkesempatan menonton cerita Kl gangster baru baru ni. Itu pun bila ada seorang budak dadah sms gua ckp cerita ni best, 3kali dia menonton wayang dan melanggan astro first jugak.

Dengar cerita Kl gangster ni Berjaya mengutip beriban riban jualan teket. Gua harap duit yg diorang dpt tu diorng beli equipmen yg lagi highend bukannya kereta import sbg contoh.

Apa yg gua boleh simpulkan disini gua mmg terhibur setelah menonton cerita ni. Nak kata sedap sangat tu takda lah sedap sangat, apataknya ada ke patut gangster pakai tatu bentuk api dekat leher dah mcm design dekat kereta drift pun ada, mcm cengkerang pun ada. Gua rasa tatu kapak dlm cerita kungfu Stephen chow lagi memberikan kesan dlm cerita tersebut.
Lain kali panggil brader Miami ink kasik lukis itu tatu cantik cantik, kalau nak suruh gua lukis pun boleh tapi gambo org lidi lah jadiknya kah kah kah

Apa yg membuatkan gua terhibur dlm cerita ni bila time ending takde scene polis datang menjadi hero menangkap penjahat. Gua dah naik muak menonton scene tersebut yg selalu ada dlm cerita cerita melayu. Puihhh!!! Lu ingat ni cerita pemburu bayang ke!!!

Gua dgr serita, Kl gangster ni akan disambung. Tapi pada pendapt gua lah kan cerita ni patut dibuat prequel bukan sequel. Kita pun nak tau berapa gangsternya si malek tu, gua pun nak tau kedai tatu mana si shark tu buat tatu cengkerang dkt leher dia tu kah kah kah

09 August 2011

CHANGE OF WIND: pengalaman pertama saya dengan album Scorpions



1979, album keenam Scorpions Lovedrive telah diriliskan.


Tiga tahun selepas itu…..


Sumber muzik gua ialah sepupu gua yg berbeza umur dlm 15tahun dgn gua.
Dkt rumah dia ada byk koleksi kaset album pop yeh yeh dan 70an, merasa juga gua dgr lagu ahmad jais, sanisah huri dan yg paling best album lawak Jamali shadat bersama atan.
Zaman tu muzik rock gua tak layan sgt, paling rock gua dgr sweet charity dgn nassier wahab.
Gua terpandang kotak kaset album Lovedrive ni dlm almari kaset, pertama kali gua dengo nama band Scorpions ni, gua tenung lama gambo cover album tu, penat jugak gua memikir, agak agak berapa byk lah agaknya chewing gum diorang pakai nak siapkan photo shoot gambo album ni, sekilo? 5kilo?? mau kebas mulut budak yg kena kunyah chewing gum tu.
Semenjak dari hari itu gua quit scene makan chewing gum.


*****************

Gua baru tau Scorpions telah meriliskan 18 album sepanjang karier seninya. Gua hanya tau lagu rock ballad popular drp band ini saja still loving you sbg contoh, gua terlepas pandang dimana album album terawal Scorpions juga memang IN dgn citarasa gua.
Uli Jon roth merupakan gitaris terawal Scorpions yg paling gua minat.


Notapakaki:

“wei lead gitar Mathias jabs, seken gitar Rudolf shenker lah” kata brader Dozo yg merupakan anak kelahiran Jerman.



08 August 2011

ZOMBA THE WALKING DEAD update



standby 16october premier second season, gua harap pakar rip tv series cepat cepat update link utk di download!!!

SKORPIEN



ok gua skrg tengah layan diskography scorpions, ada benda gua nak cerita, standby standby!!!

YUCKY



Sabtu lepas wa blk Bp, mcm biasa berbuka puasa bersama family gua. Mak gua masak cincai cincai lagi 15minit nak buka puasa, steady jugak gua makan nasik 2pinggan bilas dgn air tebu.

1jam sebelum itu.....

gua pergi bazar ramadan Pesta, pehhh nak carik parking mcm celaka, gua parking tepi jln bakau condong, boleh tahan jauh gua menapak.
Masuk kekawasan tempat jualan pehhh punyalah ramai manusia sampai nak jalan pun tak boleh, gua pusing jalan pun tak habis adalah dlm 10kedai gua terus keluar balik, nasib baik gua sempat sambar air tebu 2peket, pehh dua peket yg banyak sekali minum boleh lemas, kalau kat JB air batu je lebeh!! Gua ingat tebu JB diimport khas drp gold coast ostolia kot.

3jam sebelum itu.....

lepas je traffic light pekan ptraja jalan dah mula sesak jam dan tak bergerak, tersenggut senggut gua tekan pedal minyak, 30minit gua baru sampai pekan srigading celaka punya jam!!! rupanya sblm jembatan timbang JPJ ntah mana punya celaka sebok nak bikin piramid ntah apajadah dkt divider jalan!!puihhhh!!!

9jam selepas itu.....

habis je jamming dgn band nasyid gua lepak kedai brader timbang depan supreme bkt pasir. Sedap jugak brader timbang masak mee hoon goreng letak taucu, simple je dia masak tapi sungguh mantap dan banyak, masih terngiang ngiang lagi rasa mee hoon itu!! brader neofishy makan tauhu goreng, ntah apa tebiat lah malam malam buta makan tauhu, straight edge agaknya kah kah kah kah

notapakaki:

nak makan nasik baryani Md Shah benteng tapi dah habis, brader tu ckp suh dtg pagi sket, gua rasa brader tu henpon dia takde kalander kot atau dia nampak muka gua ni mcm org perancis kot.

Gua harap bdk ptmoen tak lupa jemput gua dtg makan baryani dkt rumah dia raya ni.