24 December 2009

Pujaan 10 Nescafe

Umur aku 6 tahun, kehidupan banyak berpaksikan radio, dengan Pujaan 10 Nescafe sentiasa jadi bahan rujukan untuk lagu-lagu hits dan hip.

Kebiasaannya Pujaan 10 Nescafe akan berlangsung setiap hari Ahad pagi sampai tengahari. Time tu lagu-lagu indie belum menguasai carta-carta radio, dan Era serta Hot FM belum jumpa lagi sperma dengan ovum.

Pagi tu, seperti biasa, Pujaan 10 Nescafe menjadi rutin setiap Ahad. Macam-macam lagu (lupa aku lagu-lagunya) yang diputarkan. Dan seperti biasa, aku excited nak dengar lagu faveret aku nyanyian Anita Sarawak, "Bawalah Daku Pergi".

Berkumandang jek lagu tu kat corong radio, aku terpana dan terpesona dengan keindahan lagu serta bait-bait lirik romantis yang melingkari lagu tu. Secara tiba-tiba, mungkin kerana terlalu menghayati lagu tu, aku tetiba rasa nak nangis. Bukan terasa di hati, tapi memang nak paksa nangis, dek kerana nak tunjukkan aku terlalu menghayati lagu tu.

Maka, dengan berbagai cara, aku cuba untuk nangis. Baring, duduk, berdiri, cangkung, semua aku dah try tapi air mata tetap tak keluar. Aku cuba menghayati terus dengan membuat suara tersedu sedan, dengan niat akan keluar lah air mata aku nanti.

Sedu sedan aku didengari oleh mak aku, yang ketika tu tengah dalam persiapan bahan-bahan untuk masak makanan tengahari.

"Ko kenapa Neo? Hujan tak ada, ribut tak ada, alih-alih nangis nih kenapa?", agak tinggi suara mak aku. Bengang agaknya sebab tanpa usul periksa aku nangis tetiba.

"Ni ha...sedih dengar lagu ni", balas aku.

"NGENGADA LAH KO. BERANGAN LEBIH", balas mak aku, makin tinggi nadanya.

6 comments:

tora corgan said...

mengada ngada, tampo kang!

Eskapisminda said...

berangan memberi visual kepada impian. langsung atau tida. jika tiada imej camana nak tahu dah sampai ke tidak ke destinasi. tak gitu?

NEOFISHY said...

tora, std ah...wa ati tisu

kak intan, betul...saya setuju....disamping tu juga kena usaha...tu yg duduk bangun barng cangkung tu

Qarmadharma said...

haah. ngada-ngada.

kalau nangis tengok titanic takpe la jugak

Dottie with Dots said...

Que Dee nangis tengok titanic eh?

Baby Tiger said...

hehehhehe kena usaha lebih sikit. letak eye mo ke, potong bawang merah ke..