31 December 2009

JOURNEY TILL THE END: PENGALAMAN PERTAMA SAYA BERMAIN GIG HARDCORE

Gua mengambil keputusan drastik join band hatko ptyaani. Berdebar debar jugak posisi apa yg diorang nak bagi kat gua, rupanya sebagai pemain gitar bes, what the hell?? Gitar bes?? Orang tak kenal brader posisi ni, band van halen orang tak kenal siapa pemain bes diorang, inikan pula band bon jovi lagi la orang tak peduli siapa pemain bes nya.
Gua ingatkan posisi lead gitar, sia sia je gua berhabis duit beli gitar import benua amerika selatan. Namun begitu gua taknak hampakan diorang, gua terima posisi tersebut dengan hati terbuka.

Enol cakap diorang dpt main gig banyak tempat ni, hatko tengah naik sana sini. Banyak jugak stuff yang dia bagi kat gua untuk dengar al maklum la gua mana biasa lagu hatko hatko ni, kalau lagu bpr ke febians ke celah gigi je gua main. Stuff yang diberi memang banyak tapi semua diapunya sound bunyik pijat, nasib baik la gua ni pakar IT, gua kasi ejas diapunya sound pijat guna software, boleh tahan jugak diapunya result, dah mcm bunyik ayam.

Gua prektis bersungguh sungguh depan PC, maklum la gua kat JB bandmate lain semua kat BP kira macam percintaan jarak jauh, susah jugak selalu nak jumpa prektis, kitaorang mengamalkan konsep prektis sendiri sendiri yang kebanyakkannya bertahan selama 10minit yang selebihnya dihabiskan dengan aktiviti aktiviti peribadi spt berbalas sms dgn awek, memancing ikan haruan, modify motorsikal dan tidur.

Hari yang dinanti nantikan pun tiba, berbekalkan alat muzik pinjam kita orang naik kereta mewah obey menuju seremban. Setibanya ditapak lokasi gig gua jadi hairan, apahal pulak rumah kedai dua tingkat bersebelahan dengan hostel bangla jadi tempat gig ni? Gua ingatkan dewan umno ke stage funfair ke yang jadi lokasi gig tersebut.
Setelah diterangkan serba sedikit drp bandmate baru lah gua faham konsep gig underground ni. Kalau dah di buat secara upperground dah tak cool la semua orang tau nanti tak pasal pasal pak imam pun join sekali nanti. Jadik gua pun malas nak amek port pasal underground ke upperground ke janji gua boleh perform sudah.

Sementara menunggu giliran band kitaorang nak perform gua pun riki riki la band band lain yang main. Pehh boleh tahan dasat diorang diorang ni, yang datang dari singapore ada, kedah pun ada, macam macam style, ada yang jerit jerit lepas tu sedih pun ada, main sekolah lama pun ada dan band yang paling outstanding pada gua band vokalis brader misai mcm A Galak roda roda kotaraya, pehh diapunya pukulan dram macam puaka diapunya laju, lagu tak sampai 30 saat, gua ingat napalm death je bole main mcm tu.

Sedang kitaorang setting setting gitar budak hatko ptmoen baru sampai dari pahang, entah mana punya universiti dia belajar boleh buat dalam hutan, amek kursus pengurusan orang utan agak nya.

Turn kitaorang perform, gila babi ramai jugak yang tengok kitaorang main, boleh dikira lah dengan jari. Seperti biasa gua memang cuak habis, nasib baik gua tak lupa baca bismillah, bunyik bes gitar gua aritu lebih kepada bunyik kompang, seken gitar diapunya bunyik macam lupa nak on kan Amp, bunyik macam main sorang sorang dalam bilik pun ada, vokalis jangan cerita la ada ke patut gunakan petua minum air halia untuk sedapkan suara, memang lah sedap, macam suara itik serati. Nasib baiklah kitaorang punya lead gitar dan dramer main bagus macam Awang Bpr dgn Black Wings tak lah malu sangat.

Setelah habis set performen kitaorang pun keluar drp lokasi gig yang panas macam pusat sauna. Ntah mana orginizer ni belajar letak kipas duduk 2bijik nak kasik sejukkan 200 orang.

Habis je gig kitaorang ke acara yang paling digemari, acara makan makan. Lepak kedai tomyam ramai ramai. Gua kasi order makanan kegemaran gua udang masak kambing.
Tiba tiba tumpuan gua tertumpu pada bandmate bandmate brader band vokalis misai A galak, bagus jugak diorang ni cuma makan sayur je, marah betul diorang ni dengan tukang masak terletak janggut sotong dalam lauk sayur, tapi kalau hari hari layan kangkong nak jadik apa brader?Kura kura??

Setelah habis makan dan selesai bersalam salaman kitaorang pun gerak balik Bp. Budak hatko ptmoen tumpang sekali kereta mewah obey. Punya lah selesanya duduk berhimpit himpit seat belakang 4orang sampai gua boleh tercetusnya idea nak campak budak hatko ptmoen keluar drp tingkap tengah hiway yang gelap gelita. SEKIAN.



ENCORE


NOTA: sila baca dengan gaya rapping joeflizzow


Hari dah larut malam, burung hantu mula berterbangan, disko dah tutup tapi boleh masuk drp pintu belakang, gua masuk rumah campak barang barang terus baring sedas dekat kerusi set panjang, gua bukak dompet, kira punya kira duit belen tinggal 7hengget, sambil meletakkan tangan didahi gua merenung jauh mengenangkan nasib pemuzik dunia ke tiga ini.....

1 comment:

JePh said...

hahaha..memang lawak lu punya ayat bro..tergelak aku sorang-sorang kat tempat keje..hahahaha!