08 November 2009

Terjah Beta 2.0



Minggu lepas, wa turun satu blog “ni”. Wa terbaca satu post yang agak mengejutkan wa. Wa memang rasa meremang baca post ni. Kalau la ada dari puak lagi satu terbaca, mesti jadi hot, jadi isu panas, kena terjah dengan Medoli ni. Wa tak terfikir sampai ke situ diorang ni punya politik. Lu orang try baca "ni". Belum sempat tulis post ni, puak satu lagi dah tercium isu ni. Apalagi? Boom la semua paper melayu satu hari lepas isu ni tersebar. Tak heran la, sebab diorang memang tunggu-tunggu apa benda pun yang busuk datang dari puak lagi satu.
Wa ni antara yang bengap jugak la dalam fiqh ni. Tapi boleh ke buat agreement macam tu dalam Islam? Yang pasti, diorang ni tau hukum dari wa yang banyak dengar lagu Iron Maiden. Tapi ni bukan main-main bai. Bab cerai-berai ni bukan boleh suka-suka kita tanpa sebab yang dibenarkan. Notis: Bab nikah kawin ni memang tak mengantuk kalau uztaz bagi kuliah.

Hukum Penjelasan untuk talak ni:

Wajib
a) Jika perbalahan suami isteri tidak dapat didamaikan lagi
b) Dua orang wakil daripada pihak suami dan isteri gagal membuat kata sepakat untuk perdamaian rumahtangga mereka
c) Apabila pihak kadi berpendapat bahawa talak adalah lebih baik
d) Jika tidak diceraikan keadaan sedemikian, maka berdosalah suami
Haram
a) Menceraikan isteri ketika sedang haid atau nifas
b) Ketika keadaan suci yang telah disetubuhi
c) Ketika suami sedang sakit yang bertujuan menghalang isterinya daripada menuntut harta pusakanya
d) Menceraikan isterinya dengan talak tiga sekali gus atau talak satu tetapi disebut berulang kali sehingga cukup tiga kali atau lebih
Sunat
a) Suami tidak mampu menanggung nafkah isterinya
b) Isterinya tidak menjaga maruah dirinya
Makruh
Suami menjatuhkan talak kepada isterinya yang baik, berakhlak mulia dan mempunyai pengetahuan agama
Harus
Suami yang lemah keinginan nafsunya atau isterinya belum datang haid atau telah putus haidnya

So, wa tak nampak sebab yang kuat melainkan diorang sengaja ni nak jadikan hukum talak ni benda mainan politik. Nak takutkan ahlinya supaya tak jadi katak. Tu la yang Pak Sigh tu sebut untuk haiwan yang suka melompat-lompat. Konklusinya, takde yang superior dalam nak membentuk negara Islam dalam Malaysia ni. Apa orang bukan Islam fikir dengan tebiat orang-orang ni nak meruntuhkan masjid semata-mata untuk kepentingan politik diorang. Lu jawab sendiri la. Wa tunggu je Medoli review benda-benda macam ni.

7 comments:

tora corgan said...

nos kemad sms gua melodi minggu depan dia kasi terjah ini isu.

pssst senyap senyap gi langkawi eh, jgn lupa ole ole ole utk gua

Qarmadharma said...

ferrero roscheer (betul ke eja ni)

bulan resakse said...

aku pn nk jugak....

tora corgan said...

pehh ferero roche bak datang la 2kotak beso yang bentuk love tu dan jangan lupa ikat reben kaler pink tau

woi bulan ko budak budak mana bole makan coklat nnt gigi sumbing!!

bulan resakse said...

alah gigi susu nti da tanggal tumbuh gigi laen jgk..

Dottie with Dots said...

bila talak di tangan lelaki....

huh!!!!

(tadi baru je comment on another blog about this same matter)

tora corgan said...

wuihh garang seh kakak ni