20 May 2009

KAPTEN SLOW



Tarikh: 15 MEI 2009 JUMAAT
Lokasi: Lebuhraya utara-selatan, johor bahru ke batu pahat.
Masa: 9malam

Minggu lepas gua sudah balik ke batu pahat dalam keadaan yg kurang elok dimana mata sebelah kanan gua kena serangan bisul. Agak rare bila bisul tumbuh dikelopak mata, selalunya tempat favorit bisul ialah dipunggung dan celah kelengkang(peh kalau kena ni sure lu jalan kengkang mcm Ak Jailani tau). Gua tak kesah sgt pasal sakit, tapi yg gua kesah skrg mata belah kanan gua sudah kabur dan kurang nampak. Apabila satu mata sudah tak nampak, cekgu sains gua dulu ckp mata kita tidak boleh menganggarkan jarak antara satu objek dgn satu objek yg lain. Baru skrg gua percaya apa yg cekgu sains gua bilang dulu. Ditambah pula memandu dikala hujan satu haram pun tak nampak. Gaya pemanduan gua biasanya spt fernando alonso tapi malam tu gua jadik Kapten Slow, 4 lima pengguna hiway sudah hon gua, inikan pula lori ayam, toyota KE 30, pakcik vespa yg gua dpt rasakan diorg memang benci dgn gaya pemanduan gua.

Ikut petua org kampung, nak cepatkan bisul cepat masak dan pecah ialah dgn menggunakan daun keledek yg ditumbuk halus dan ditepek di atas bisul tersebut. Waw!! Mudah sungguh dan jimat kos! Gua pakai 2kali je daun keledek tu bengkak bisul gua dah susut dan pandangan mata gua semakin cerah.
Mak gua sudah bising apasal gua dari awal tak guna petua tu?

Masalahnya skrg gua ni duduk JB rumah taman, mana gua nak cari pokok keledek? ada ke org duduk rumah taman tanam pokok keledek dalam pasu atau guna sistem hidroponik dpn rumah? Ada??? Ada??? Yg boleh gua jumpa cuma buah keledek je itu pun yg dah goreng 3singget! Pebenda!!!!


UNDUR LIMA HARI SEBELUMNYA

Tarikh: 11 MEI 2009 ISNIN
Lokasi: Klinik swasta
Masa: 9pagi

Selepas pulang drp menonton konsert search mata kanan gua sudah rasa kurang sehat, rasa pedih dan panas secara tiba tiba dia naik bengkak. Gua sudah tak sedap hati. Isnin pagi gua pegi klinik check dgn doktor.

Doktor Tan: I rasa dan I pasti u kena bisul ni

Tora: alamek apacerita sampai kena kat mata ni??

Doktor Tan: owh itu biasa, selalunya berpunca drp keadaan persekitaran yg kurang bersih, berhabuk dan juga pemakanan spt seafood dll. U kerja apa??

Tora: saya kerja di kilang batu bata sbg penyusun batu bata.

Doktor Tan: owh I see…. (sambil menulis nulis pada kad pesakit)

Tora: so mcmana ni? Ada ubat ke? (dgn nada risau)

Doktor Tan: I’ll give u 2option, pertama saya berikan satu suntikan utk bisul cepat kecut dan pecah, u kena makan antibiotik dan ubat tahan sakit, I’ll give u cream for your eye.
Yg kedua, I refer u ke hospital specialist so mereka akan buat minor surgery keluarkan nanah bisul itu, sebab mata bisul itu berada di bawah kelopak mata anda, klinik kami tidak ada peralatan lengkap utk melakukan minor surgery keatas mata anda.

Tora: apa? bedah? Pehh saya tgk baju putih dokter hospital saya dah geger ni kan pula pisau bedah!

Doktor Tan: don’t worry they will put u to sleep, after 15minit the surgery will be finnish, you won’t be feel anything, trust me.

Tora: ini macam saya choose the first one la. I kurang berani. I pun sekarang dah taknampak ni, mata sakit berdenyut denyut, kepala I dah sakit sebelah kanan je ni.

Doktor Tan: ok in that case I’ll give u a jab, I’ll give u rest for a week. But, if the swollen is still not ok I’ll will proceed for the second option. Ok…

Tora: ok thank you dokter…

Gua kluar bilik dokter senyum simpul sambil menyanyikan lagu kegemaran gua “tee ne ne net tenet tenet u cant touch this…. tee ne ne net tenet tenet u cant touch this….ewaahhh”

Amacam baik tak lakunan gua ala saleh kamil???

8 comments:

Baby Tiger said...

ke...sakit mata sebab ngitai orang kat toilet?? :P

abang mat tora said...

tak baik tau tuduh i camtu, tak terlintas pun nak buat camtu

Qarmadharma said...

betul tu...mat tora tak tgk org berak...

dia ada byk video org kencing

abang mat tora said...

whaahahaha sial

Rajuna said...

gua sebenarnya lagi geger dgn ikon jalan jenang
tiba2 je bagi salam kat gua masa gua kat one stop
step mcm nak pow gua jek.

abang mat tora said...

dia paw lu rokok apa??

Qarmadharma said...

lu belum jumpa sidekick dia

amy zam.... lu stenby tiga inggit la kalau nk selamat

Gin Jimuda said...

video orang kencing, saya ada sedut dari abang tora dulu.haha.
wonder gak mende la tengok orang kencing. boleh berahi ke? haha.

**takut-takut, abang mat tora ada simpan personal video kencing ke?stim pelik ni.hik.hik.