07 June 2010

JOURNEY TO THE CENTER OF THE KUALA TERENGGANU

2 minggu lepas aku gi Kuala Terengganu. Saja jalan-jalan lepas dekat setahun tak berjalan...lama jugak tuh...balik-balik hujung minggu gi BP Mall, BP Mall, BP Mall...kalu ada duit lain ah citer, ni pusing-pusing jek...ceh!

Ok skip dengan BP Mall...perancangan percutian telah dibuat selepas calculation yang mengatakan ada duit lebih sikit (duit bini, bukan duit aku...hahaha). Lepas timbang tolak rata, kitaorang sepakat nak gi Kuala Terengganu, sebab tak pernah pegi dan sebab lain nya TOL TAKDE....so duit lebih untuk tol boleh digunakan untuk lain-lain benda yang lebih berfaedah daripada tol...

Kitaorang memulakan perjalanan seawal pukul 8.30 pagi...budget nak gi lagi awal lepas subuh, tapi banyak benda nak setel, so kena pegi lamabat sikit. Perjalanan daripada Parit Yaani ke Kuala Terengganu aku anggarkan selama 6 jam. Sepanjang perjalanan, tak banyak benda yang ada, kecuali dengar lagu dengan ngunyah keropok. Berenti jap kat simpang nak ke Muazam Shah untuk isap rokok.

Dalam tengah jalan tuh, ngam-ngam sampai kat Jalan Gambang Kuantan, aircond kereta aku buat hal....anak-anak dah kepanasan, si kecik Yeya dah menangis manjang nak tido tak bleh sebab panas....diberitakan kepanasan pada hari tu ialah 38 darjah celcius...pergh.....tengahari pulaknya tuh....nak tak nak, terpaksa teruskan jugak perjalanan sebab nak sampai cepat kat Kuala Terengganu.

Kitaorang sampai kat Kuala Terengganu lebih kurang pukul 4.30 petang. Check in jap kat Primula Beach Hotel, rilek jap dan turun pekena seafood goreng tepung kat tepi Pantai Batu Buruk. Pantainya biru giler.....seronok aku...Akid jangan cerita lah....lepas makan seafood biasa tuh, kitaorg gi pantai, main air sampai ke maghrib.

AKU MEMANG STEADY KALU MANDI PANTAI

Lepas maghrib, kitaorang gi makan kat kedai yang direkemenkan oleh kawan wife aku. So kitaorang pun menuju ke Kedai Sate Ori untuk menjamu selera di samping melihat-lihat bandar Terengganu. Makanan yang disajikan biasa jek, boleh lah tapi konsep dia memang bagus. Aku rasa Kedai Sate Ori patut buat francais seluruh Malaysia. Baru cara.



MEE CALUNG VERSI SATE ORI PESANAN DARI WIFE WA...OK JUGAK LAH

WA PUNYA MAKAN MALAM, NASI GORENG ADA KUPANG IMPORT DARI NEW ZEALAND, MACAM OMPUTIH, SIMPLE DAN SEDAP

Balik ke hotel, tengok pemandangan malam Kuala Terengganu. Best sangat!

KUALA TERENGGANU VERSI MALAM, BUKAN KUPU-KUPU MALAM AAAHHHHHHH

Yang buat aku kira macam terkejut, rupanya Pantai Batu Buruk ni letaknya kat tengah-tengah bando Kuala Terengganu....gila Miami abis.....cuma takde kedai Tattoo jek...setakat yang aku tau ah...

Soknya pepagi kitaorang bangun sarapan kat hotel. Wife aku memang suka sangat kalu sarapan kat hotel...bukan apa, dah kita bayor, tak kan tido jek, baik makan sekali ye dok gitu abe we? Sarapan biasa jek. Nasi goreng, nasi lemak, nasi dagang dengan kerabu takde plak...heran gak aku...tak kisah ah...lepas makan terus gi swimming pool Akid nak main air lagik..biasa lah Akid, kalu dah jumpa tempat berendam, memang tak nak lepas punya. Mandi lebih kurang 2 jam setengah. Lepas tu kitaorang siap-siap nak check out sebab sebelum tu hotel tu fully booked, so tak dapat lah duk Kuala Terengganu sehari lagi.

Sebelum blah dari Kuala Terengganu, kitaorang singgah kat Pasar Payang. Pasar ni memang terkenal kat Kuala Terengganu. Macam-macam ada jual kat sini. Style dia lebih kurang macam Pekan Rabu kat Alor Star dan kalu kat BP plak macam...macam....macam....errr...takde kot...hahahahah....tapi biasa jek lah...tujuan gi sana nak beli lah serba sedikit buah tangan untuk dibawak balik...ok lah tuh kan....aku gi ke gerai makcik sorang nih yang terpelosok kat dalam, orang tak ramai pun gi tempat dia...beli benda apa yang patut macam keropok, keropok sira, dodol, etc.

Cool makcik nih, aku kenakan dia pun dia cool ajek, siap melayan lagik...wife aku pun join sama kenakan dia...tapi memang cool lah makcik nih, siap buat lawak lagik...hahahah...murah rezki makcik

SERUNDING DAGING MAKCIK TU BUAT GUNA DAGING LEMBU TEMPATAN....KALU YANG GUNA DAGING LEMBU IMPORT TAK BEST DAN TAK SEDAP SANGAT...CAYALAH MAKCIK

Lepas pusing-pusing, kitaorang naik kat food court atas...lebih kurang macam food court bustand BP ah....panas dan takde lah bersih sangat, biasa jek lah...cool lah tuh! Kitaorang makan Mee Sop Terengganu style dengan Nasi Air.

MEE SOP SIMPLE DAN SEDAP....SENANG MAKAN BENDA-BENDA SIMPLE NIH...MURAH-PUN MURAH....RM 3 JEK

WIFE AKU PESAN NASI AIR...DIA LEBIH KURANG MACAM NASI YANG LEMBIK SANGAT PASTU DILETAKKAN KUAH SOP....OK LAH...TAPI AKU PREFER SOTO

SUASANA KAT PASAR PAYANG PUNYA FOOD COURT...PANASSSSSS....

Lepas makan, kitaorang redah selamba rock ke Cherating. Tak plan pun nak book hotel ke chalet ke, main redah jek....sepanjang jalan benda sama terjadik, aircond problem, tapi redah lagik....adalah jugak singgah kat sesetengah tempat, nak singgah Rantau Abang tengok penyu telor, tapi dah jadi macam tempat apa dah...macam tempat jin bertendang!

Sampai kat Kuantan lebih kurang pukul 6. Terus gi ke Cherating Beach Resort. Lucky ada kosong. Tapi bilik tak senonoh....mahal jek lebih....so next time sesapa tak yah la gi chalet tuh....tapi redah kan jek!

Malam keluar makan dan besoknya, sarapan kat area jalan nak ke Kuantan. Aku makan sarapan nasik Kerabu, pergh dah macam orang pantai timur ah sarapan nasi kerabu...sedap nasi nya...puas ati lah jugak....murah pun murah...cool betul lah pantai timur nih...

NASI KERABU YANG AKU MAKAN...MEMANG SEDAP...TERINGAT-INGAT SAMPAI SEKARANG...NEXT TIME AKU NAK TRY JUGAK NASI KERABU VERSI TERENGGANU...MESTI SEDAP GAK

Kitaorang singgah ke Kuantan jap...gi mall apa tah sekejap, pastu terus heading ke restoran feveret kitaorang, Sara Tomyam...yeah! Restoran ni masak memang sedap...harga pun berpatutan...sesuai dan suitable untuk kuantiti dan kualiti yang disediakan....restoran nih Asum @ Azri Musa yang perkenalkan, ingat nak ajak dia, tapi Asum gi gig kat Ikea plak...

KANGKUNG GORENG BIASA...PEDAS SIKIT...TAPI OKLAH...

KERABU MANGGA NI MEMANG TERBAIK...WA BUKAN PENGGEMAR KERABU MANGGA, TAPI DIA PUNYA RASA MEMANG MARVELOUS DAN LOUS LOUS LOUS

SOTONG GORENG TEPUNG UNTUK AKID

DAGING BAWANG PUTIH...INGATKAN SAMA MACAM KAT OM FRUIT JUICE (KL), TAPI LAIN RUPANYA...BUT STILL SEDAP CUMA DAGING LIAT SIKIT...POTONG KAT SITU JEK LA SIKIT

AYAM KARI HIJAU....MEMANG MARVELOUS DAN SUPERB...SIMPLE TAPI SEDAP...MEMANG MENJILAT JARI LAH....

Kitaorang keluar dari Sara Tomyam dengan perut yang kenyang, hati yang senang dan gumbira....harga berpatutan sangat-sangat, dengan kualiti dan kuantiti makanan, air tembikai, air teh ais, ais kosong, semua sekali cuma RM32 jek....beza abis dengan harga kat Batu Pahat mahupun KL.

Secara kasarnya, perbelanjaan untuk makan dan minyak cuma mencecah RM 300+- (tu termasuk isi minyak full tank 3 kali isi dan pusing-pusing bando Kuala Terengganu dengan Kuantan) jek...itu dah cukup menguntungkan kalau nak bezakan gi KL untuk minyak dengan tol jek dah mencecah penat nak keluar duit...hahah

Lepas makan, terus straight balik ke Pekan Parit Yaani dan tido sambil peluk gitar baru...ehem ehem ehem!

5 comments:

tora corgan said...

peluk gitar baru!! mcm gampang!!!


pasar payang toilet suck, food court suck!!! tp jalan jalan mmg best dkt terengganu, lu tak try laksam ehh??? pehhhh gua makan 2mangkuk rilek rilek je hahahahaha

NEOFISHY said...

wa kat ganu kejap jek....tu yg ralat sikit tuh....tekak ada terasa nak makan nasik kerabu dgn laksam, mesti sedap kan....keropok lekor pun wa tak sempat nak beli....kalu tak skrg ni wa taip sambil makan keropok lekor trengganu...baru heaven!

Qarmadharma said...

berapa megapixel ni???
gambar clear siak........

NEOFISHY said...

campur2....yg ana punya 5....aku punya 2....tu yg aku tau ah...kalu mega kumpulan rock tuh penyanyi dia rahmat tohak, gitaris aku xtau, bass xtau, drummer pun aku x tau....sekrg rahmat tohak tuh dh dpt gelaran doktor, jadik doktor motivasi ke apa lebih kurng camtu ah...cara?

NEOFISHY said...

aiseh...salah ah...ana punya pixel 3.2 rupanya...hahah