06 April 2010

Mari Belajar Me'nyenap Gambar bersama Encik RaffieSegmen mari belajar me'nyenap gambar hari ini membawa rakan-rakan semua mengenali masalah kualiti gambar objek bergerak yang tidak tajam. Seringkali gambar yang anda snap kabur dan tidak tajam. Ini berlaku kerana fungsi 'shutter' camera anda terlalu perlahan atau gegaran semasa anda me'nyenap objek bergerak itu. Yang kita bincangkan ini shutter camera, dan bukan shutter cock. Untuk mengurangkan risiko gambar anda kabur dan tidak tajam, disarankan anda membeli Remote shutter release seperti dibawah ini.Perlu diingat, walaupun remote shutter ini kecil, tetapi harganya tidak kecil. Untuk pemilik camera berharga RM 3400 (sahaja), anda perlu me'ngeset shutter lebih tinggi dari fokal length lens anda. Jika camera itu berharga RM 7000, ia telah disiapkan dengan image stabilizer atau vibration reduction. Ingat, Vibration reduction adalah fungsi pada camera dan bukan alat untuk memuaskan nafsu. Jika camera itu tidak mempunyai fungsi vibration reduction dan anda mengalami parkinson tahap 4, disarankan anda membeli tripod atau bertukar kepada camera yang lebih mahal, yang mana lebih berbaloi.


Hasil gambar yang tidak mempunyai vibration reduction


Hasil gambar yang menggunakan vibration reduction

Saya berharap perkongsian maklumat ini dapat membantu anda me'nyenap gambar yang lebih berkualiti dan cantik. Untuk segmen seterusnya, kita akan menyingkap misteri gambar yang out of focus. Salam satu Malaysia. Malaysia makkel.

Fakta nyata dari: sini

4 comments:

Jimbo said...

i hate canon.

tora corgan said...

cilakak ni posting kutuk ke apa ni??? hahahahaaaa nasib baik lu letak gambo sultan brunei kalau sultan yem, kalau brader kemera mahal tak paham pun tak tau laaa hahahahaaahahahaaa

tora corgan said...

eleh jimbo hate konon, bak dtg nikon lu wa test ada sedap sangat ke hahahaaaa

Eskapisminda said...

hensem. sultan tu. yang mana satu cincin kawin dengan orang mesia ek > (aka gila bagus clear gambar nih!)