19 March 2010

PENGALAMAN SAYA SEBAGAI PEMAIN BOLASEPAK

Originally posted at http://ikanrocker.blogspot.com/



Start darjah 6 aku dah wakil sekolah. Posisi penjaga gol. Mungkin sebab aku tinggi, Cikgu Brahim tak banyak citer terus confirm amik aku jadi keeper Sekolah Kebangsaan Seri Telok. Merasa jugak jadi naib juara MSSC Yong Peng. Ngam-ngam masa final lutut aku kena bisul. Lepas bolos 1 gol, aku mintak kat Cikgu Brahim keluar sebab bisul aku dah pecah. Salah satu alasan aku tak nak main sebab darah gemuruh. Dan taktik aku menjadi. Akhirnya sekolah aku kalah 3-1 dengan Sek. Keb. Ladang Union.

Masuk sekolah menengah, proses bermain bola berterusan. Aku sekolah menengah kat High School Batu Pahat dan dapat asrama. Disebabkan aku duk asrama, tiap-tiap petang main bola. Abis lu orang nak expect apa kalu dah duk asrama? Tengok cerekarama?

Masa main petang-petang, tah apa jadah abg senior suruh aku main dengan diaorang sebab tak cukup korum. Nak-nak posisi yang kosong tu keeper, so senang lah aku nak handle, walaupun aku tak terer. Korang bayangkan la aku yang junior ni, baru tingkatan 2 masa tu main dengan abang-abang senior yang besar gedabak dan main terer nak mampus,wakil sekolah lagi, pastu rembat punya lah tak ingat. Aku rasa macam diaorang saja jek nak kenakan aku rembat kuat-kuat. Sampailah tiba satu tahap, ada sorang abang senior yang memang champion main bola (kapten sekolah) dia sudah lepas kan satu rembatan. Tah ah siau macamana aku boleh dive selamatkan bola tu dan tak gol. 2 bulan lepas tuh, abang senior aku datang kelas time aku tengah belajar, keluar dan gi padang untuk training pemilihan bawah 16. GILER!

Masa training, aku buat sebaik mungkin dan dari segi pemerhatian, aku tau Cikgu Zaini (coach kitaorg) memang nak jadikan aku keeper. Tiba last selection untuk pemilihan pemain, ada friendly match dengan Sek. Men. Dato' Bentara Luar. Tah kat mana lah silapnya, darah gemuruh aku datang lagi. Sekolah aku tengah leading 1st half dengan 1-0. Aku masuk sebagai pemain gantian dan tak sampai 10 minit, aku dah lepaskan 3 gol yang sangat-sangat mudah. Esoknya, nama aku kena drop dari senarai terakhir team sekolah. Dan kenangan lawan dengan team Bentara Luar betul-betul buat aku down nak main bola lagi.

Tahun depannya aku naik tingkatan 3, Cikgu Zaini panggil aku untuk training bawah 18 team sekolah. Giler apa, bawah 16 pun aku tak lepas, nak jadi keeper bawah 18? Aku terpaksa pegi bila Cikgu Zaini bersungguh-sungguh suruh aku training. Aku terpaksa bersaing dengan keeper bawah 18 sebelum tuh, Sofyan yang dah 2 tahun pengalaman jadi gol keeper bawah 18. Aku tak expect pun untuk jadi keeper 1st, memandangkan kenangan lepaskan 3 gol mudah masa lawan Dato Bentara still terngiang-ngiang. Lepas training, aku diterima jadi sebahagian dari team. Takut memang takut, tapi aku expect aku akan jadi keeper nombo 2, jadi tak kisah sangatlah, bleh ponteng sekolah.

Surprisingly, masa nak lawan 1st match, Cikgu Zaini namakan aku sebagai keeper utama. Bila dengar nama aku jek, aku terus cuak, camtu jugak senior-senior aku yang tak yakin dengan aku, siap cakap "aiseh, dia ni jadi keeper? bleh ke? biar betul cikgu ni!". Memang agak hina...tapi perlawanan diteruskan jugak dan the game ended team sekolah aku kalah 3-0 pada sekolah Vokasional Batu Pahat.....memori yang manis sebab semua gol adalah hasil kepakaran lawan dan gol sendiri team mates, dan aku menyelamatkan sekurang-kurangnya 5 bola yang boleh gol dan 1 sepakan penalti. Sejak hari tu, posisi gol keeper utama untuk bawah 16 dan bawah 18 team sekolah aku pegang.

Dan hari ni, aku bukan pemain bolasepak. Untuk apa aku cerita pengalaman ni? Sebab sebagai pemain bola, usaha sangat penting dan aku berusaha untuk jadi 1st choice gol keeper walaupun sebenarnya aku rabun!

Teringat cikgu matematik aku yang cakap, "Awak tak boleh jadi gol keeper lah...kasi orang lain main....awak memang tak berbakat jadi gol keeper". He ate his word after that!

5 comments:

tora corgan said...

aahhh highschool, asrama, yongpeng dan bolasepak memang buat gua baran!!!

pssst gua mcm tak percaya sial lu jd keeper sekolah, lu nak kencing gua agak agak la brader!!

diskbrake said...

stail neofishy jadi keeper ada influence dari brader Nain senior yongpeng gak. pas tangkap bola, kekuda lutut naik. sape terkam, makan lutut.

aku tak yah citer la. aku kaki bangku. asal tgk bola je nak gaduh.

Rembo said...

I ingat lagi u jd kepeer High School. Itu jam i budak budak lagi.

bakhtiar said...

ahh bori bodo - lu jadi keeper buat gua bungkam jer .. muka asyik2 takut2 tp xpa sbb lpas game jer terus lepak tepi pagar sambil menjerit " SIAU, CINCAU NANGKAK" !!!!

NEOFISHY said...

rembo, lu junior wa yg bagus sebab ari tuh wa terserempak lu dgn seseorg...oh romantis sungguh

bohjid, lu la jadik bek kiri...gol asyik belah kiri jek...hahaha