04 January 2010

TOP 10 Sepanjang 2009

Banyak cara untuk senaraikan apa yang top dan apa yang tak top untuk 2009. Kat sini aku tak nak spesifik 1 atau 2 jenis. Aku nak top 10 aku ni masuk carta semua benda daripada ikan bilis kepada tayar bladar ke minyak hitam dah guna.

Apa-apa pun, ni top 10 versi aku. Kita mulakan dengan................

Nombor 10
Gula naik harga.
Aku tak effect sangat dengan gula naik harga ni sebab dari kecik aku memang suka air kosong. Kekadang tu terasa jugak nak minum air manis, tapi time ngeteh jek. So, keadaan gula naik harga tak mematahkan semangat aku untuk main muzik, buat lagu atau menulis.

Nombor 9
Keta lama tak leh renew insuran.
Ini semua ada udang disebalik batu. Kalau tak kerana adanya opportunity, sesuatu tindakan tak kan terlaksana. Tahun depan aku antara 'mangsa' skim ni. So, banyak cakap pun benda sama jek jadik. Tak cakap pun benda sama juga. Aku budget, tahun 2010 nih minyak naik, tepung gandum naik, ayam naik, susu naik, santan naik, limau mandarin jek turun. Tu aku budget jek, nak-nak time raya, confirm jangan takut mesti naik punya. So, mulakan menabung untuk beli ayam untuk raya nanti.

Nombor 8
Bas ekspress eksiden.
Cerita lama yang muncul balik. Benda sama yang jadi balik. Pemandu bas Sani Express memang salah lah sebab dia terlelap. Dan sememangnya kesalahan dia memang susah nak dimaafkan. Tapi kekadang kita kena pikir gak akan masalah dia sendiri. Apa yang dihadapinya sebelum terjadi eksiden, tido cukup ke tak, makan ke tak, minum ke tak, dah berapa lama pengalaman bawak bas. Tapi memang dia salah lah. Tapi kita boleh carik faktor penyebab kenapa terlalu banyak kemalangan bas ekspress berlaku. Antara nya, keadaan highway kita. Aku belum ada terdengar orang komplen bas eksiden antara faktornya ialah keadaan jalan kat hiway tuh. Kenapa? Tak leh ke persoalkan keadaan jalan kat hiway tuh? :)

Nombor 7
Budak sekolah, mak bapak terpaksa keluar duit yang mahal.
Apa cerita kalau nak sambung belajar sekolah pun dah kena kuokan sampai RM4000 untuk 4 orang anak (cerita betul). Antara lain, abang ipar aku kuokan RM800 just untuk anaknya yang baru masuk sekolah menengah. Apa cer?

Nombor 6
Indie makin mencanak naiknya.
Standard lah. Ada demand, ada market. So, semua band sekarang start buat lagu melayu just untuk capture market punya intention. Tak salah pun. Tapi kekadang kena tengok gak. Aku penah terbaca dalam satu majalah Alternative Press, vocalist band Thrice cakap "Kalau sebelum nih ko main muzik ganas-ganas, hentam sana sini, tak puas ati itu ini, alih-alih disebabkan kehendak market, ko tukor konsep daripada ganas kepada market demand. Itulah sebenar-benarnya selling out". Tepuk dada, tanya selera.

Nombor 5
Situasi politik Malaysia.
Aku bukan orang yang pandai berbual pasal politik. Tapi rasanya sesuatu kena ubah untuk kebaikkan rakyat, tak kira lah dari BN ke, dari Pkatan Rakyat ke, semua yang korang buat patutnya lebih mementingkan hak rakyat. Ingat, kuasa boleh mengubah personaliti seseorang.

Nombor 4
Semangat perpaduan.
Kekadang, perpaduan tak leh tercapai kalau semua orang lebih pentingkan diri sendiri, terutama dari bab toleransi. Aku tengok masih lagi ramai orang yang memandang bangsa diaorang lagi bagus dari bangsa lain. Well, apa yang lagi penting ialah perpaduan ummah. Nuff said.

Nombor 3
Keta aku banyak nak kena bikin.
Ada duit, senang ah nak betul. Ye dak?

Nombor 2
Semangat setiakawan.
No komen!!!!

Nombor 1
Masalah yang sering dihadapi bila manage bisnes keluarga.
Nak sound salah, tak sound salah. Nak hentam salah, tak hentam salah. Jadi semua serba salah.

So, apa yang menanti untuk 2010? The answer is cabaran!!!!

4 comments:

ISA said...

Bisnes dengan keluarga dan kawan kena buat disclaimer awal-awal. Biar tegas tapi for the benefit of many. Leaders must be brave. Gud luck!

Qarmadharma said...

sila tukar istilah setiakawan tu ya encik ikan sebab istilah tu dah lapuk. kita sekarang guna term 'blood'... sebab 'blood' ni nampak lebih mesra dan santai.
terima kasih

PS: blood tora blood

tora corgan said...

I suka u punya jawapan no 2 tu, dah mcm rozita cik wan menangkis gossip awwww

NEOFISHY said...

ISA - thanx for the very gud advice.... :)

qd - blood lain, setiakawan lain...setiakawan tak berkawan pun tak pe...hahhahaha

tora - wei, ni gossip-gossip ni mana punya channel nih? ingat melodi ke apa? TORA GAY